Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Vinificatorii din sudul Moldovei au vorbit despre situația extrem de dificilă din industrie

8 sep. 2022,, 18:15   Economie
2460 0

Vinificatorii din sudul Moldovei au declarat că ramura se află într-o situație extrem de dificilă din cauza creșterii costului de producție și a costului livrării acesteia pe piețele din est și așteaptă ajutor din partea autorităților.

În special, despre aacest lucru s-a discutat în cadrul întîlnire de lucru pe care Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a organizat-o cu liderii cramelor autonomiei. Producătorii l-au informat pe Başcan despre situația din industrie și provocările cu care ei se confruntă.

Şefii companiilor au apreciat situația din industria vinului ca fiind extrem de dificilă. După o creștere de trei ori a prețurilor la energie, costul produselor finite a crescut în 2022. Produsele vinicole din Găgăuzia sunt exportate în 20 de țări ale lumii. Vinul îmbuteliat este vândut în principal pe piețele UE, în timp ce vinul vrac este exportat în Rusia și Belarus. Datorită perturbării lanțurilor logistice tradiționale, costul livrării produselor pe piețele estice a crescut de 3-5 ori.

Başcanul autonomiei și-a exprimat recunoștința față de liderii companiilor de vinificație pentru faptul că, în ciuda crizelor, introduc metode moderne de producție și investesc în promovarea mărcilor de vin găgăuz pe piețele UE și CSI.

"Industria vinului rămâne una dintre cele mai importante din economia națională. Doar în Găgăuzia, peste 500 de oameni sunt angajați în acest sector. În același timp, creați locuri de muncă în agricultură, servicii și multe alte industrii conexe. Astăzi, industria vinului - ca și întreaga economie - se află într-o criză profundă. Ca urmare a mai multor decizii pripite și neconcepute ale Guvernului din Moldova, prețurile la energie au crescut cu peste 300 la sută, costul produselor finite a crescut, iar puterea de cumpărare a locuitorilor țării a scăzut brusc. Producătorii noștri au pierdut practic accesul la piețele tradiționale de vânzare. Ne așteptăm ca Guvernul să dea dovadă de voință politică și să ia decizii în interesul producătorilor naționali", a spus Irina Vlah.
În cadrul întâlnirii, Guvernatorul autonomiei și șefii companiilor au discutat despre organizarea Zilei Vinului în Găgăuzia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?