X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Victor Parlicov: "Prețurile la gaze se vor stabiliza"

11 oct. 2022,, 08:15   Economie
2514 0

Prețurile gazelor naturale de pe piața europeană s-ar putea normaliza spre sfîrșitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie, cînd panica va scădea și va deveni clar că rezervele existente de "combustibil albastru" ale țărilor vor fi suficiente pentru a trece restul sezonului de încălzire.

O astfel de opinie a exprimat expertul în domeniul energiei și economiei, fostul director general al ANRE, Victor Parlicov, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md

"Cred că în timpul iernii panica va scădea, iar prețurile se vor stabili de fapt mai aproape de sfîrșitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie. Pentru că atunci va fi deja clar că stocurile existente sînt suficiente pentru a trece de restul sezonului. Toată lumea va respira ușor și va începe să se gîndească la anul următor. Instalațiile de stocare a gazelor din Europa sînt deja pline în proporție de 90%. Prețurile actuale înalte ale gazelor se datorează în mare parte riscurilor asociate cu iarna grea și rece prognozată. Adică, prețul include: dar dacă va fi foarte rece, atunci nu va fi suficient gaz și ce vom face. Deci, dacă vom trece de decembrie și ianuarie, prețurile vor fi relativ îngăduitoare. Cred că totul se va calma. Cu atît mai mult că consumul de gaze în Europa va scădea în orice caz și, în primul rînd, consumul industrial va scădea datorită faptului că, pur și simplu, avînd astfel de prețuri la gaze, industria europeană, în primul rînd cea chimică, care consumă o cantitate imensă de gaz, va fi pur și simplu necompetitivă cu cea americană. După așa-numita revoluție a gazelor de șist din Statele Unite, America s-a transformat dintr-o țară importatoare de gaze într-o țară exportatoare de gaze. Mai mult, producția de gaze din Statele Unite a depășit de mulți ani producția de gaze în orice altă țară, adică chiar și în Rusia. Și dacă anterior Rusia era numărul unu în producția de gaze, acum SUA produc mai mult", a spus Victor Parlicov.

El a reamintit că astăzi, în baza contractului cu Gazprom, Moldova cumpără gaze la un preț puțin mai mare de 1.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

"Desigur, prețul gazelor se va schimba de la o lună la alta și în continuare, dar datorită acestei ancore de dependență mare la produsele petroliere în timpul iernii, el nu va crește foarte mult, chiar dacă va exista o creștere mare a prețurilor gazelor pe piețele spot, deoarece ponderea prețului spot în formulă va fi de 30% iarna față de 70% dependență de coșul de petrol. Prețurile ar putea crește, dar deja nu va mai "sări" ca pe piața spot anul trecut, ba 3000 USD, ba 1300 USD. Adică, nu vor exista astfel de trucuri", a remarcat expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?