X 

Victor Parlicov: Prețul la gazele naturale va fi mai mic, dar nu pînă la 13 lei

16 sep. 12:15   Economie
13887 1

Tariful la gazele naturale va scădea în următoarele luni, dar nu pînă la 13 lei, așa cum spun unii experți în energetică, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, într-un interviu pentru portalul Lisa.md.

În același timp, reprezentanții Moldovagaz spun că, pentru a ajunge la un tarif de 13 lei pentru un metru cub, gazele naturale trebuie să fie achiziționat de 350 de dolari.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov a subliniat că prețul la gazele naturale pentru consumatorii finali va fi mai mic, dar nu pînă la 13 lei.

„Eu mă gîndesc că va fi o diminuare a tarifului la gazele naturale. Dacă eu în calitate de ministru o să declar că tariful la gaz pentru consumatorii finali trebuie să fie 13 lei, toți se vor aștepta la acest preț. Eu nu pot face așa declarații în prezent. Cred că prețul va fi mai mare de 13 lei, dar mai mic decît actualul cost. Este posibilă o diminuare dar nu pot promite un tarif pe care îl prognozează experții în domeniul energetic”.

Moldovagaz nu oferă nicio prognoză în ceea ce privește diminuarea tarifelor pentru următoarele luni, a declarat pentru Radio Moldova, șeful Moldovagaz Vadim Ceban. Potrivit acestuia, pentru a ajunge la un tarif de 13 lei pentru un metru cub, prețul de achiziție a gazelor naturale de către Energocom, ar trebui să fie de 350 de dolari.


„Dacă prețul de achiziție de la Energocom, va fi mai mic, atunci este posibil ca să ajungem la un tarif de 10 lei. Moldovagaz, nu oferă nici o prognoză pentru următoarele luni”.

Directorul Energocom Victor Bînzari a declarat că există premise ca prețul la gazele naturale să se diminueze, întrucît acestea au fost achiziționate mai ieftin de pe piața europeană.

„Noi o să le vindem la Moldovagaz, metrul cub de gaz cu mai puțin de 13 lei, dar Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, urmează să stabilească prețul. O să oferim toate detaliile mai tîrziu, achiziționăm și în prezent gaze naturale, nu cunoaștem ce se va întîmpla la bursă. Pînă acum am cumpărat gaze naturale la un preț foarte bun și există premise ca prețul la gazele naturale să scadă”.

Prețul la gazele naturale ar putea ajunge pînă la 13 lei la începutul anului 2024, a punctat pentru postul nostru de radio, expertul în energetică, Sergiu Tofilat. Specialistul a mai adăugat că în următoarele luni gazele naturale nu se vor ieftini.

„Energocom, a procurat aproximativ 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale pentru sezonul rece, prețul per mia de metri cubi este de aproximativ 420 de dolari. Începînd cu luna ianuarie 2024 am putea avea un tarif mai mic adică 13 lei per metru cub”.

În prezent, consumatorii achită pentru gazele naturale un preț de 18, 05 lei per metru cub, comparativ cu 29 de lei și 27 de bani, tarif redus la începutul lunii iunie.

5
1
0
1
48

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?