Preşedintele stiri: 3022

Veniturile bugetului public național în anul 2019, în creștere

3 feb. 2020,, 18:15   Economie
1785 1

Veniturile bugetului public național în anul 2019 au crescut cu aproape 5 miliarde de lei față de anul precedent. Aceste date au fost prezentate în ședința lărgită a Colegiului Ministerului Finanțelor.

Premierul Ion Chicu a declarat că aceste rezultate au fost atinse în pofida desfășurării a două campanii electorale, schimbării a trei guverne și a implementării reformei fiscale care a dus la diminuarea semnificativă a impozitelor. Potrivit șefului Guvernului, datoria de stat în PIB s-a diminuat cu 1,9 puncte procentuale și este la o cotă de 25,2%.

”Este cea mai joasă pondere a datoriei de stat în regiune”, a spus Chicu.

Premierul a mai precizat că ponderea asistenței externe nerambursabile în cheltuielile totale ale bugetului public național constituie 2,4%.
”În continuare vom consolida sistemul finanțelor publice. Vom implementa politici fiscale stimulatorii pentru economie”, a declarat premierul.

Guvernele Republicii Moldova și al Federației Ruse urmează să mai concretizeze unele detalii tehnice înainte de semnarea acordului cu privire la acordarea creditului în valoare de cîteva sute de milioane dolari.


Premierul Ion Chicu a declarat că a discutat acest subiect cu omologul său rus, Mihail Mișustin, în cadrul întrevederii de la Almaty, Kazahstan.
”Mai avem de concretizat unele detalii tehnice pe acest subiect”, a spus Chicu.

Premierul moldovean și-a exprimat speranța că banii din creditul rusesc vor veni pe conturile Ministerului Finanțelor în cel mai apropiat timp. Chicu a precizat că acest credit va fi destinat exclusiv proiectelor de infrastructură în Moldova.

”Sînt optimist că aceste mijloace financiare pe care Republica Moldova vrea să le atragă pentru proiecte de infrastructură vor veni în curînd pe conturile Ministerului Finanțelor”, a menționat premierul.

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat că, în 2020, va începe reparația a peste 300 de kilometri de drum cu finanțare din creditul pe care Republica Moldova urmează să-l primească de la Federația Rusă.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X