Criza energetică stiri: 1465
Cutremure stiri: 275
Preşedintele stiri: 3379

Vadim Ceban: Moldova ar putea fi victima unui conflict energetic

28 sep. 14:45   Economie
2105 0

Republica Moldova ar putea fi victima conflictului energetic dintre Rusia şi Ucraina. Dacă Gazprom ar sista livrările de gaze naturale prin conducta din Ucraina, atunci țara noastră ar rămîne fără resurse energetice. Avertismentul vine din partea lui Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație „Moldovagaz”.

El a subliniat în cadrul emisiunii Reporter Special de la Canal 2 că, în aceste condiții, vor fi utilizate rezervele făcute în ultimele luni, după care vom cumpăra gaz de pe piața internațională. Ceban susține că surse alternative există, doar că prețul va fi altul decît cel indicat în contractul cu Gazprom, transmite publika.md.

„Noi primim gaze naturale printr-o conductă prin tranzitul prin Ucraina. Noi nu primim gaze naturale prin conducta TurkStream sau din conductele de Vest. De aceea, evident, dacă se afectează tranzitul pe teritoriul Ucrainei, noi urmează să ne reorientăm către alte surse și, respectiv, alte conducte”, a spus Vadim Ceban.

În aceste condiții, în primă fază, vor fi utilizate cantitățile de gaz economisite în lunile martie - septembrie, spune șeful Moldovagaz, care dă asigurări că pentru luna octombrie, rezerva ar fi suficientă pentru a aproviziona cetățenii cu gaze naturale. După aceea, compania Energocom ar urma să cumpere, în condiții de piață, volumele de gaze necesare pentru a trece iarna. Vadim Ceban susține că surse alternative există, doar că prețul ar fi altul decît cel oferit de Gazprom.

„Aici sînt diferite modalități. Fie din România, fie de pe piață, sînt diferiți actori. Nu cred că va fi problemă în propria sursă, dar e vorba de prețul care va fi achitat. Aceste prețuri se formează pe burse sau huburi de gaze fie regionale, fie cele internaționale”, a adăugat Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație „Moldovagaz”.


Gazprom a declarat că o dispută juridică riscă să determine Moscova să sancționeze Naftogaz, cea mai mare companie națională de petrol şi gaze din Ucraina. Dacă acest lucru se va întîmpla, atunci concernul rus nu va plăti taxele de tranzit, inclusiv va opri pomparea de gaze pe teritoriul Ucrainei, punînd în pericol fluxurile și în Europa.

În cazul în care livrările prin Ucraina ar fi oprite, Gazprom ar rămîne să trimită gaze doar prin conducta TurkStream către Turcia şi cîteva țări europene care nu au rupt legăturile şi schimburile comerciale cu Rusia. La începutul lunii septembrie, Naftogaz a depus o cerere la instanța de arbitraj de la Camera Internațională de Comerț și Industrie din Paris. Compania ucraineană cere Gazpromului să plătească pentru serviciile de transport de gaze pe teritoriul Ucrainei. Compania consideră că serviciile ar trebui plătite de Gazprom la timp şi integral.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав