Unde găsim cele mai ieftine imobile extraurbane, în apropiere de Chişinău?

Unde găsim cele mai ieftine imobile extraurbane, în apropiere de Chişinău?

Mulți moldoveni care nu dispun de suficienți bani pentru o casă sau un apartament mare în municipiul-capitală cumpără proprietăți suburbane relativ ieftine: case mici de țară cu parcele mari lîngă Chișinău și locuiesc acolo pe tot parcursul anului.


Potrivit specialistului companiei imobiliare, Petru Oleinic, azi grupul de terenuri și case de pe piața imobiliară poate fi divizat convenţional în două segmente. Primul include imobilele ridicate pe terenurile din apropierea orașului, unde există electricitate, gaze, apeduct.


După cum a menţionat Petru Olenic, în prezent electricitatea există practic în toate întovărășirile pomi-legumicole , unele dispun de apă doar în sezon, altele – anul împrejur, gazoducturi nu există peste tot, rețele de canalizare - aproape nicăieri. De aceea, atunci cînd îşi caută o vilă, oamenii țint cont de existenţa acestor trei tipuri de servicii comunale. 


Dacă în casele de vacanță, situate în apropiere nemijlocită de capitală (pînă la 5 km – Dumbrava, Tohatin, Codru pe direcţia Schinoasa) există toate comunicațiile, oamenii le achiziționează pentru a locui în ele anul împrejur. O fac cei care nu-și permit o casă în oraș, și cei care se mută din provincie în capitală, iar suprafața apartamentului cumpărat este insuficientă pentru trai. Spre exemplu, un cuplu cu copii și părinți cumpără o casă extraurbană. 


Cel de-al doilea segment include terenurile amplasate la 20-30 km de Chișinău: Strășeni, Vadul lui Vodă, Criuleni, Sîngera, Anenii Noi, Maximovca după Colonița


“Acolo puțini oameni locuiesc anul împrejur. În principiu, utilizarea lor este sezonieră sau pentru odihnă. Și prețurile acolo sînt nu prea mari. Să vinzi un imobil aici este foarte complicat. Un sector de 6 ari poate costa între €500 și €1000. Dacă există o construcţie potrivită pentru trai, prețul terenului poate varia între €5 - €10 mii”, menționează expertul companiei imobiliare Nika Imobil. Potrivit lui, adesea, sectoare în apropiere nemijlocită de oraș cumpără cei care au în capitală un mic spațiu locativ (o cameră în cămin, o garsonieră) și nu-și permit un apartament separat. De aceeași bani, ei achiziționează o locuință mai mult ori mai puțin calitativă – o casă de vacanță la 5-10 km de Chișinău, cu suprafața mai mare, cu teren, cu loc pentru mașină și cu un șir de alte condiții.


Din informaţia lui Petru Oleinic aflăm că primul segment – casele și terenurile din imediata apropiere de oraș - se bucură de cerere, al doilea, incluzînd doar vile de odihnă, cum o fi norocul.


“Uneori nici măcar nu prețul este cauza. Cumpărătorul vine, vede că acolo nu poți trăi – totul este îmburuienat, în delăsare, ca în junglă. Și înțelege, că eforturile lui pot fi zadarnice, deoarece delăsarea îi va ataca terenul din toate părțile. Totul depinde de gradul de dezvoltare a cooperativei, trăiește acolo lumea permanent sau face naveta”, subliniază expertul.


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load