X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Un grup de experți locali solicită să fie incluși în grupul de lucru pentru autostrada Ungheni-Chișinău-Odesa

12 aug. 2022,, 18:00   Economie
3002 0

Reprezentanții Institutului de Dezvoltare și Expertiza a Proiectelor din Moldova solicită întrevederi cu responsabilii din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, dar și din ale structuri, pentru a discuta cu privire la proiectul autostrăzii Ungheni-Chișinău-Odesa. Ei își doresc să fie incluși în grupul de lucru, iar astfel să contribuie la accelerarea proiectului.

Într-o conferință de presă la IPN, Iurie Calestru, director de programe la IDEP, a declarat că încă în anul 2018 a fost dezvoltat conceptul „Europa în casa, localitatea și mica afacere a cetățeanului (ECIPES), combinată cu piața de desfacere (Autostrada RM-UE) și de agrement (#DiscoverEU Iași-Chișinău-Odesa) predominant europeană”. În toți acești ani au fost organizate numeroase acțiuni – dezbateri cu persoane și instituții cheie din Chișinău, Odesa, Iași, București, Kiev, Strasbourg, Bruxelles, despre care publicul a fost informat constant. De asemenea, au avut loc întrevederi cu persoanele din instituțiile cheie referitoare la autostrada Ungheni - Chișinău - Odesa: Comisia Europeană, Parlamentul European,Banca Europeană de Investiții, Delegația UE în Moldova, dar și cu reprezentanții Guvernului de la Chișinău.

Experții IDEP au solicitat și au obținut scrisori de susținere de la Administrația Prezidențială de la București, Ministerul Infrastructurii din Ucraina, precum a fost atins și un memorandumul de colaborare cu președinții raioanelor Călărași, Strășeni și Ungheni; municipiile din Romînia pe unde ar trece autostrada. La fel, au urmat și discuții cu instituțiile financiare internaționale și factorii cheie din UE – Comisia Europeană și Parlamentul European – pentru a obține sprijin pentru proiect.

„Vom transmite demersuri inclusiv către Delegația Uniunii Europene pentru a stabili întrevederi tehnice cu scopul de a avea un cadru de cooperare întru asigurarea unei dinamici pozitive și profesioniste pentru proiect, indiferent de conjunctură. Acest fapt este în interesul tuturor părților – de la Chișinău, Kiev, București și a întregului bloc comunitar, adică Uniunii Europene. Credem că o colaborare cu societatea civilă și o asociație de profesioniști, permiteți-ne să ne auto-calificăm, va deveni un atu important pentru toate părțile implicate, demonstrînd caracterul transparent”, a notat Iurie Calestru.

În opinia sa, proiectul autostrăzii Tîrgu-Mureș-IașiUngheni, numită și Autostrada Unirii, ar putea fi grăbit prin acțiunile Guvernului Republicii Moldova. Coridorul de autostradă Ungheni-Chișinău-Odesa să fie o continuitate a autostrăzii spre importantele noduri rutiere din Uniunea Europeană.


„Sperăm la o conectivitatea autentică cu UE, ceea ce cu certitudine va însemna un atu important în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Și reamintim că societatea civilă nu trebuie să se informeze din presă, dar trebuie să fie parte componentă a acestui grup de lucru pentru a asigura principiul transparenței”, a mai spus Iurie Calestru.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?