Criza energetică stiri: 1684
Cutremure stiri: 287

UE oferă R. Moldova o asistență financiară suplimentară de 145 de milioane de euro

24 ian. 19:00   Economie
1543 0

Comisia Europeană a propus astăzi o creștere cu 145 de milioane de euro a asistenței macrofinanciare pentru R. Moldova.

Această sumă ar urma să se adauge asistenței macrofinanciare în curs, de 150 de milioane de euro, pe care UE a aprobat-o anul trecut pentru R. Moldova și din care a fost virată deja o prima tranșă de 50 de milioane de euro.

,,Noua asistență de 145 de milioane de euro pentru R. Moldova este mai mult decît necesară. Vreau să o aprobăm cît mai repede în Parlamentul European. Am cerut în mai multe rînduri anul trecut să creștem asistența macrofinanciară. Trebuie să fim alături de cetățenii R. Moldova", a declarat europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Potrivit sursei citate, prin această asistență suplimentară, UE crește sprijinul pentru R. Moldova, a cărei economie a fost afectată de consecințele războiului din Ucraina, precum și de criza energetică acută care continuă din octombrie 2021.

,,Banii vor ajuta R. Moldova să-și acopere o parte din nevoile de finanțare suplimentare în 2023, să asigure stabilitatea macroeconomică și să implementeze noi reforme. Din cele 145 de milioane de euro propuse, 45 de milioane vor fi fonduri nerambursabile, iar alte 100 de milioane de euro vor fi credite în condiții foarte avantajoase.


La fel ca pînă acum, noul sprijin financiar va fi condiționat de buna desfășurare a programului cu Fondul Monetar Internațional și de îndeplinirea anumitor obiective convenite de R. Moldova și UE. Aceste condiții vor viza domenii-cheie precum întărirea guvernanței economice în R. Moldova, dar și lupta împotriva corupției, întărirea statului de drept și a securității energetice", a punctat Mureșan.

Asistența macrofinanciară ar urma să fie plătită în două tranșe suplimentare planificate pentru trimestrul al treilea și al patrulea din 2023.

Propunerea de creștere a asistenței macrofinanciare trebuie să fie aprobată de Consiliul UE și votată în plenul Parlamentului European.

2
0
0
0
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий