Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Ucraina va elimina taxa antidumping la importurile de ciment din Moldova

2 oct. 2023,, 18:30   Economie
3757 0

Pînă la sfîrșitul anului 2023 Ucraina va elimina taxa antidumping la importurile de ciment din Moldova

Anunțul a fost făcut de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, menționînd că partea ucraineană a luat decizia în urma discuțiilor constructive purtate în cadrul ședinței copreședinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare comercială și economică, desfășurată la Odesa, la care a participat și secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Vadim Gumene.

Unul dintre principalele subiecte discutate în cadrul reuniunii a fost aplicarea de către Ucraina a unei taxe antidumping la importurile de ciment din Republica Moldova, care afectează activitatea întreprinderilor producătoare de ciment din Moldova și are consecințe negative asupra comerțului bilateral dintre cele două țări, scrie infomarket.md.

În acest context, Vadim Gumene a insistat asupra solicitării de a anula în viitorul apropiat taxa antidumping la importurile de ciment de origine moldovenească în Ucraina, pentru a evita inițierea de către Republica Moldova a unor procese de apărare comercială în sectoarele afectate de importurile masive din Ucraina. În urma unor discuții constructive, Ucraina și-a exprimat disponibilitatea de a elimina taxa antidumping la importurile de ciment din Moldova pînă la sfîrșitul anului 2023.

În plus, părțile și-au exprimat deschiderea și disponibilitatea de a facilita eliminarea barierelor în calea comerțului, inclusiv simplificarea controalelor la frontieră pentru a optimiza fluxul de mărfuri, revizuirea taxelor de mediu și asigurarea aplicării uniforme și transparente a legislației de către ambele țări. La final, copreședinții comisiei au declarat că astfel de întîlniri contribuie la dezvoltarea și aprofundarea relațiilor bilaterale moldo-ucrainene și consolidează dorința ambelor părți de a depăși și soluționa problemele apărute în comerțul bilateral.


În prima jumătate a anului 2023, Ucraina s-a clasat pe locul doi în topul principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova, reprezentînd aproximativ 14,6% din volumul total al schimburilor comerciale ale Moldovei. Volumul schimburilor comerciale dintre Moldova și Ucraina în perioada ianuarie-iunie a acestui an a totalizat circa 929,5 milioane de dolari. În același timp, exporturile de produse moldovenești pe piața ucraineană au crescut cu 44% - pînă la 359,3 milioane de dolari, iar importurile de produse ucrainene au crescut cu 42,6% - pînă la 570,2 milioane de dolari.

6
0
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?