Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Trebuie să începem negocierile directe cu furnizorul de gaze naturale. Declarație

11 aug. 2022,, 13:45   Economie
2913 0

Conducerea politică a Moldovei și Guvernul ar trebui să iasă din capcana ideologiilor artificiale și să înceapă negocierile directe cu furnizorul de gaze naturale.

Această opinie a fost exprimată de bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, relatează Noi.md

Ea a menționat că directorii spitalelor, școlilor și grădinițelor, antreprenori, locuitorii țării noastre se întreabă: Ce se va întîmpla cu noi, dacă Moldova va rămîne fără aprovizionare cu gaze naturale sau volumul aprovizionării brusc va fi redus?

”Din păcate, într-o criză energetică este imposibil să excludem un posibil scenariu negativ. Sunt două aspecte care îi permit "Gazpromului" să oprească aprovizionarea cu gaze – aceasta este nesoluționarea problemei datoriilor istorice și achitarea cu întârziere a livrărilor curente”, a subliniat Irina Vlah.

Ea a amintit că Guvernul a elaborat un Proiect de hotărîre cu privire la aprobarea unor măsuri de prevenire și atenuare a consecințelor crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale.


În același timp, după cum a declarat bașcanul UTA Găgăuzia, după ce a studiat cu atenție acest document, a avut impresia că autorii sînt departe de a înțelege realitățile țării noastre și vor să redirecționeze responsabilitățile, în caz unei posibile situații de urgență.

Irina Vlah a menționat cele mai ambigue subiecte, care, în opinia sa, necesită o analiză mai aprofundată din partea instituțiilor responsabile.
Potrivit ei, trecerea la învățămîntul online (cel puțin 10 zile pe lună) o preocupă în mod special, deoarece în țară a fost introdus deja învățămîntul la distanță în timpul luptei împotriva infecției cu virusul Covid 19, iar numeroasele eșecuri la examenul BAC-2022 sînt o consecință directă a educației online.

”Revenind la online, la sigur, ne vom confrunta cu o scădere bruscă a calității învățământului și în viitor vom avea o generație care nu a fost învățată cum să învețe”, a menționat bașcanul.

În opinia sa, o măsură mult mai eficientă ar fi modificarea programului de studii – trecerea la un studiu de șase zile și transferul vacanțelor în perioada de iarnă. Potrivit experților noștri, în acest caz, elevii ar putea pleca în vacanță din 22 decembrie până pe 27 februarie – adică în perioada cea mai rece și consumatoare de energie pentru școli. Poate că un regim similar poate fi folosit și în grădinițe, cu condiția ca unul dintre părinți să primească o indemnizație în valoare de cel puțin 50 la sută din salariu pentru această perioadă.

Un alt punct controversat al proiectului îl reprezintă măsurile pentru tăierea în masă a lemnului care nu face parte din fondul forestier.

Ea a reamintit că în Moldova plantațiile forestiere ocupă mai puțin de 15% din teritoriul țării, iar în Găgăuzia această cifră este de două ori mai mică. În mare parte datorită reducerii masive a plantațiilor forestiere și a centurilor forestiere, țara noastră se confruntă cu seceta la fiecare 2-3 ani, se acumulează schimbări ireversibile în ecosistem, starea atmosferei solurilor și a apelor subterane se înrăutățește.

”Înțeleg profunzimea crizei energetice care ne poate apăsa în această iarnă, dar cred că este greșit să rezolvăm problemele de astăzi în detrimentul sănătății și bunăstării generațiilor viitoare”, a subliniat Irina Vlah.

Ea a supus criticii și trecerea instituțiilor bugetare la combustibili de alternativă, menționînd că această măsură este complet ruptă de realitate. De exemplu, din 131 de instituții publice din Găgăuzia, doar 5 pot fi încălzite cu combustibil de alternativă.

”Da, teoretic, sistemele de încălzire pot fi modernizate și trecute la cărbune sau alt purtător de căldură – dar acest lucru va necesita investiții uriașe și nu doar un an. Apropo, deja astăzi prețurile pentru cazanele cu combustibil solid, încălzitoarele electrice au crescut de 1,5 - 2 ori – avem de-a face cu un comportament speculativ clasic, când unii agenți economici doresc să obțină profituri mari, folosindu-se de situația disperată a oamenilor”, a declarat bașcanul UTA Găgăuzia.

Potrivit ei, apelurile de a renunța la cazanele pe gaz și de a trece la cazanele cu combustibil solid sună frumos, dar această decizie nu este accesibilă pensionarilor și păturilor social-vulnerabile. Salariul minim pe economie în țară este de 3500 de lei, valoarea medie a pensiei este de 2076 de lei. Puțin probabil ca aceste categorii de persoane să poată trece la surse alternative de încălzire dacă cazanele costă de 10 ori mai mult decît venitul lor lunar, iar pe lîngă cazanele noi, vor trebui să cumpere și brichete.

”Să presupunem că în cel mai critic moment vom închide grădinițe, școli, școli sportive, centre de creație, case de cultură, primării, deoarece autoritățile locale nu vor putea asigura buna funcționare a instituțiilor bugetare. În același timp, se pune întrebarea - ce facem cu instituțiile medicale? De exemplu, în Găgăuzia, nici un spital raional nu are o opțiune alternativă de încălzire - și aceeași situație este în majoritatea absolută a raioanelor noastre. Încălzirea încăperilor de spital cu pompe cu aer cald și șeminee, de asemenea, nu este o opțiune – rețelele noastre electrice pur și simplu nu vor rezista la o astfel de sarcină”, a declarat Irina Vlah.

Este inutilă, în opinia sa, și oprirea iluminatului stradal după ora 23:00. Aceste acțiuni nu vor oferi economii tangibile, ci vor afecta negativ ordinea publică și vor provoca o creștere a accidentelor rutiere.

Bașcanul Găgăuziei a spus că există și întrebări conceptuale la care nu a putut găsi răspunsuri în acest document.

”Afacerile sînt complet dezorientate, în special în sectorul real al economiei. Trebuie de înțeles că gospodăriile particulare consumă doar o treime din volumul de gaze naturale furnizate Moldovei. Iar principalii consumatori de gaze sunt centralele noastre termice și agenții economici. Evident, dacă acest plan este pus în aplicare, întreprinderile noastre vor fi primele care vor rămâne fără gaz. Cine le compensează, pentru defalcarea obligațiilor contractuale, timpul de nefuncționare forțată al angajaților? În cazul unei suspendări complete a aprovizionării cu gaze, principalii noștri furnizori de energie electrică – adică, în primul rând, Hidrocentrala din Moldova – la fel vor opri sau vor reduce semnificativ volumele de producție. Cum vor supraviețui locuitorii țării noastre în acest caz? Fără electricitate, casele locuitorilor noștri vor rămâne nu numai fără căldură, ci și fără apă, servicii de canalizare. Și economia națională va fi paralizată”, a declarat Irina Vlah.

Potrivit ei, astăzi, aproape fiecare familie din Moldova așteaptă iarna cu mare îngrijorare și nu are încredere în viitor.

”Prevenirea apariției unei probleme este un scenariu mai bun decât „rezolvarea eroică” de mai târziu, în detrimentul pierderilor în rândul populației, al afacerilor și atragerea ajutorului de la parteneri externi. Cred că conducerea politică a țării și Guvernul ar trebui să iasă din capcana ideologiilor artificiale și să înceapă negocierile directe cu furnizorul de gaze naturale. Planurile de acțiune ale Președintelui, Guvernului și Parlamentului ar trebui să coincidă cu interesele societății și să nu le substituie”, a declarat bașcanul UTA Găgăuzia.

11
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?