Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Toți banii primiți de la FMI au fost trimiși înapoi în Occident?

8 sep. 2021,, 07:21 (reactualizat 8 sep. 2021,, 16:42)   Economie
10965 13

Finanțarea specială oferită Republicii Moldova de către Fondul Monetar Internațional (FMI) în sumă de circa 235 milioane USD a fost transferată în conturile Băncii Naționale a Moldovei, în urma căreia rezervele valutare ale BNM au depășit 3 miliarde 976,1 milioane USD și au atins un nou maxim istoric. Adică, banii au fost practic fost întorși de unde au venit.

Cu toate acestea, după cum a menționat anterior Ministerul Finanțelor, banii transferați de FMI în sumă de circa 235 milioane USD au fost înregistrați în contul BNM destinat pentru alocările de la instituțiile financiare, iar aceștia vor fi transferați pe conturile Ministerului Finanțelor deschise în BNM după ce Parlamentul va ratifica Legea privind utilizarea Drepturilor Speciale de Tragere alocate de FMI.

După cum a declarat anterior prim-ministrul Natalia Gavrilița, Republica Moldova va utiliza resursele alocate de FMI pentru a suplini veniturile la buget și a oferi suport substanțial sectoarelor economice, cu un accent pe întreprinderile mici și mijlocii.

Între timp, putem spune că fondurile pe care premierul speră să le utilizeze în beneficiul țării au fost trimise înapoi în Occident și au completat rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei, care sînt plasate în băncile occidentale. Așa cum am scris mai devreme, aceste rezerve depășesc de trei ori normativele stabilite de FMI și servesc în principal nu țării noastre, ci statelor occidentale, lucrînd în beneficiul sistemelor financiare și economiilor lor. Acești bani nu sînt folosiți pentru achiziționarea de bunuri necesare Republicii Moldova, de exemplu, aceleași echipamente medicale, medicamente, vaccinuri, nu sînt oferiți drept credit Guvernului și mediului de afaceri pentru a sprijini populația și economia. Ei se află pur și simplu în băncile occidentale și în valori mobiliare occidentale la rate scăzute ale dobînzii.

Experții atrag atenție la faptul că se creează o situație interesantă. Activele de rezervă ale BNM cresc, din Republica Moldova acești bani se întorc înapoi în Vest, iar apoi autoritățile cer din nou de la FMI împrumut în sumă mai mică decît au transmis în Occident, iar pentru a folosi rezervele pentru creditarea Guvernului și a economiei, este necesară modificarea Legii cu privire la Banca Națională. Iar necesitatea unor astfel de schimbări a apărut demult.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?