Criza energetică stiri: 1628
Cutremure stiri: 271

Topul orașelor cu cele mai multe cereri pentru compensarea accizei la motorină

16 aug. 15:30   Economie
1655 0

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează că a finalizat procedura de recepționare a cererilor de solicitare a compensării accizei la motorină facturată pînă la data de 30 iunie 2022.

Astfel, pînă la data de 15 august curent, AIPA a recepționat 2 112 cereri de solicitare a suportului financiar pentru rambursarea accizei la motorină, dintre care 286 de cereri au fost depuse în ultima zi de recepționare.

Cele mai multe solicitări au fost depuse de producătorii agricoli din raioanele: Edineț – 115 cereri, Comrat – 113 cereri, Rîșcani – 103 cereri, Cahul și Fălești – 98 de cereri (fiecare), Glodeni și Hîncești – 93 de cereri (fiecare).

În perioada imediat următoare, AIPA reiterează că-și asumă angajamentul de a examina în termeni proximi cererile depuse pentru a autoriza plățile către toți producătorii agricoli care au depus dosarul pentru rambursarea cotei accizei la motorină.

Potrivit regulamentului, solicitanții de compensații pot depune pe parcursul anului două dosare la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură sau cîte un dosar per semestru. Plafonul maxim pentru un beneficiar este de 200 mii de lei anual, dublu față de prevederile anterioare. Astfel, noile modificări vor permite producătorilor agricoli mici și mijlocii să efectueze lucrări mecanizate pe cca 800 ha.


Modificările au fost efectuate în contextul scumpirii motorinei, atît în plan internațional cît și național. Sursele financiare prevăzute pentru compensarea accizei la motorină vor asigura producătorii cu mijloacele financiare necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole de sezon și întreținerea întreprinderilor zootehnice.

După scumpirea galopantă a carburanților, autoritățile anunțase că compensează 30%. Fermierii s-au arătat nemulțumiți și au ieșit la proteste în mai multe raioane ale țării. Aceștia au avut întîlniri cu președintele Comisiei agricultură, Vladimir Bolea și i-au înaintat propunerile. Printre cele mai importante se numărau reluarea exporturilor de grîu și compensarea 100% a accizei la motorină.

Totodată, fermierii au cerut instituirea stării de urgență în agricultură urmare a secetei care a afectat culturile agricultorilor. Pînă în prezent, autoritățile nu au venit cu o reacție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав