Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Tofilat: Principala dilemă este dacă tranzitul de gaze prin Ucraina va continua

7 oct. 2019,, 12:10   Economie
2573 2

În condițiile apariției unui alt conflict ruso-ucrainean privind gazele, înainte de începerea iernii Moldova s-a pomenit într-o situație în care nimic nu depinde de noi, iar dacă va fi cald sau rece în republică în timpul iernii, se va decide undeva peste hotare.

În condițiile ”incertitudinii” cu privire la livrările prin Ucraina și a construcției îndelungate a alternativei sub forma gazoductului Ungheni-Chișinău, Ministerul Economiei și Infrastructurii Moldovei a început să ia în considerare opțiunea propusă de Ucraina - să pompeze în rezervoarele lor subterane 400 de milioane m3 de gaze la prețurile de vară. Dar pentru acest lucru este nevoie de bani, cel puțin 80 de milioane de euro, pentru procurarea de combustibil. Creditorii externi probabil ne-ar oferi acești bani. Dar discutarea acestei probleme va dura nu doar o lună. Însă problema gazelor trebuie rezolvată astăzi, relatează point.md cu referire la logos.press.md.

„În principiu, principala dilemă este dacă tranzitul prin Ucraina va continua”, a spus expertul energetic Sergiu Tofilat. - Există o probabilitate foarte mare că răspunsul va fi unul pozitiv. În primul rînd, Rusia nu va reuși să termine construcția conductelor de gaze Nord Stream-2 și Turkish Stream pînă la sfîrșitul anului. În al doilea rînd, în urmă cu trei săptămîni, Curtea Europeană de la Haga a anulat decizia Comisiei Europene de a oferi Gazprom 100% din capacitatea totală a conductei de gaz Opal (sucursala Nord Stream-1 care duce spre Germania), limitîndu-l la 50%. Și aceeași decizie a fost luată și asupra filialei Eugal, continuarea Nord Stream-2. Adică, în loc de 50 de miliarde m3, Gazprom va putea furniza doar 27,5 miliarde, ceea ce îl face, pentru a-și îndeplini obligațiile contractuale, să revină la utilizarea sistemului ucrainean de transport al gazelor".

Potrivit expertului, este de asemenea încurajator faptul că atît Rusia, cît și Ucraina negociază prin intermediul Uniunii Europene, ceea ce crește șansa încheierii unui acord.

Dar, chiar dacă nu va exista un acord de tranzit între Rusia și Ucraina, există o altă opțiune: UE insistă pe finalizarea pînă la 1 ianuarie 2020 a implementării de către Ucraina a celui de-al treilea pachet energetic, adică separarea rețelelor de transport și distribuție. În acest caz, nu va fi nevoie deloc de un contract, Gazprom va cumpăra pur și simplu de la operatorul GTS capacitățile de tranzit necesare.


În ceea ce privește ideea de a furniza gaze din depozitele subterane ale Ucrainei, domnul Tofilat a spus că nimeni încă nu a testat această opțiune din punct de vedere tehnic, așa că este greu de spus cum va funcționa acesta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?