"Termoelectrica" a înregistrat pierderi de milioane în prima jumătate a anului

2 sep. 11:30   Economie
3622 1

Situaţia financiară a SA Termoelectrica (100% capital de stat) a continuat să se agraveze în prima jumătate a acestui an, arată datele din raportul financiar al întreprinderii.

Astfel cel mai mare producător de energie termică şi electrică din Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) a înregistrat în primele şase luni ale acestui an, pierderi de aproape 173 milioane lei, în timp ce în aceeaşi perioadă din 2022 raporta un profit de circa 390 milioane lei, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Menţionăm că SA Termoelectrica a finalizat anul trecut cu pierderi de 233 milioane lei, ceea ce denotă că în a doua jumătate a anului 2022, situaţia financiară a întreprinderii a degradat şi tendinţa se menţine şi în acest an.

Raportul financiar relevă că principalul factor al acestor rezultate au fost costurile mari. Astfel dacă veniturile Termoelectrica au crescut în prima jumătate din 2023 cu 24,4%, pînă la 3,52 miliarde lei, apoi costurile au crescut de două ori şi ceva mai rapid: de la 2,46 miliarde lei în primele şase luni din 2022, la 3,785 miliarde lei în aceeaşi perioadă din 2023.

Conducerea întreprinderii explică acestei evoluţii prin scumpirea semnificativă a resurselor energetice (în special păcura), dar şi prin scăderea producţiei şi a livărilor de energie.


De exemplu producţia de energie termică s-a redus cu 4%, iar cea de energie electrică cu 12,4%.

Aceste diminuări au avut loc ca urmare a modificării regimului de funcţionare a utilajului, conectarea cazanelor cu apă fierbinte la CET Sursa I în scopul asigurării alimentării continuă a consumatorilor cu energie termică (contrar progamului de producere)", afirmă administraţia Termoelectrica.

Altfel spus în anumite perioade Termoelectrica a produs doar energie termică, deşi poate genera şi energie electrică, iar astfel de acţiuni nu puteau fi făcute fără concursul Guvernului şi Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

De asemenea din cauza modificării regimului de funcţionare a instalaţiilor de generare a crescut şi consumul propriu de energie electrică.

Potrivit raportului financiar la 30 iunie 2023, datoriile pe termen lung ale Termoelectrica depăşesc trei miliarde lei, iar cele pe termen scurt ajung la 275 milioane lei.

0
2
1
4
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?