X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Tenderul pentru proiectul de interconectare a rețelelor de electricitate din Moldova cu cele din România a fost anunţat

9 oct. 2018,, 13:00   Economie
3217 0

A fost dat startul pentru tenderul primei etape a Proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică ale Moldovei cu cele ale României, costul total al proiectului fiind de 270 de milioane de euro, transmite Noi.md.

Potrivit datelor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare este vorba de achiziționarea mărfurilor (echipamentelor), de lucrări și servicii pentru proiectarea și construcția de noi interconexiuni electrice între Moldova și România în cadrul proiectului, care presupune, în special, construirea unei stații back-to-back la Vulcăneşti, a liniei de curent de 400 kV Vulcănești-Chișinău, modernizarea și extinderea stațiilor de la Chișinău și Vulcănești 400 kV.

Implementarea proiectului va asigura interconectarea Moldovei cu piața UE prin România, va spori semnificativ stabilitatea și fiabilitatea furnizării de energie electrică, iar diversificarea resurselor de energie electrică vor deschide piața energiei electrice a Moldovei pentru o concurență sporită.

Costul total al proiectului este de 270 de milioane de euro. Pentru implementarea acestuia, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și Banca Europeană de Investiții, vor acorda împrumuturi de 80 de milioane de euro fiecare, Banca Mondială va oferi un împrumut de 70 de milioane de euro, iar Uniunea Europeană - o subvenție de investiții de 40 de milioane de euro.

Proiectul va fi implementat de către Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” din Moldova în decurs de trei ani, începînd cu anul 2019 și pînă în anul 2022.


Ministerul Economiei și Infrastructurii observă că interconectarea sistemelor energetice ale Moldovei cu cele ale României este esențială pentru diversificarea sursei de aprovizionare cu energie electrică către țara noastră, care depinde în prezent în mare măsură de furnizarea de energie electrică de către Centrala Hidroelectrică Moldovenească, situată în Transnistria, precum și de importurile de energie electrică din Ucraina.

Proiectul va oferi oportunitatea de a alege, fără a se limita la sursa de achiziții a energiei din est sau vest, iar această alegere va fi determinată numai de preț, și nu va depinde de dezvoltarea pieței din Ucraina. Accesul extins la piața europeană va aduce beneficii economice cetățenilor și businessului din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?