COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Teatrul Național Eugene Ionesco la 30 de ani de activitate

Teatrul Național Eugene Ionesco la 30 de ani de activitate

Teatrul Național "Eugene Ionesco" sărbătorește astăzi 30 de ani de activitate.

În primăvara anului 1990, un grup de tineri actori, absolvenţi ai Şcolii Superioare de Teatru ,,Boris Şciukin” din Moscova, în frunte cu actorul și regizorul Petru Vutcărău, părăsește Teatrul ,,Luceafărul” și fondează la Chișinău primul teatru independent, Teatrul Eugene Ionesco. Teatrul este oficializat ca instituție de Stat, printr-un ordin semnat la 9 septembrie 1991 de Ministrul Culturii și Cultelor Ion Ungureanu. Tot atunci teatrul își deschide prima stagiune cu spectacolul „Cîntăreața cheală” de Eugene Ionesco, în regia lui Petru Vutcărău, care este și prima piesă scrisă de marele dramaturg, părintele teatrului absurdului.

De-a lungul a 30 de ani, Teatrul Eugene Ionesco a efectuat zeci de turnee și a participat la numeroase festivaluri internaționale în diferite colţuri ale lumii cum ar fi: Marea Britanie, Egipt, Estonia, Franţa, Georgia, Italia, Japonia, Pakistan, Polonia, România, Rusia, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria, Belarus, Coreea de Sud, ducînd faima Republicii Moldova în lume.


Recent, fondatorul teatrului, Petru Vutcărău, a fost numit în numit în funcția de director al teatrului, după o pauză în care nu s-a aflat la cîrma instituției.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load