Criza energetică stiri: 1775
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 425

Tarlev: "Piața CSI este extrem de importantă pentru agricultorii moldoveni"

23 noi. 2022,, 09:00   Economie
1727 0

Principala piață de desfacere a mărfurilor moldovenești este, de fapt, piața CSI și, în primul rînd, a Rusiei, iar acum, practic neavînd relații cu acestea, agricultorii și sectorul real al economiei țării noastre întîmpină probleme.

Această opinie a fost exprimată de fostul prim-ministru, președintele Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova, Vasile Tarlev, în cadrul emisiunii "Tema cu Liudmila Belcenkova", relatează primul.md.

"Ei oferă cifre că pe primul loc în ceea ce privește exporturile este România. Este bine că exportăm ceva, dar volumele nu sînt cele de care Moldova are nevoie și nu cele pe care ni le-ar putea oferi piața CSI", a spus Vasile Tarlev.

Fostul premier și-a exprimat nemulțumirea față de politica externă urmărită de stat, subliniind că aceasta nu ține cont de nevoile agricultorilor de piețe de desfacere.

"În calitate de cetățean al Republicii Moldova, sînt nemulțumit de politica externă a statului. Mă întîlnesc adesea cu oameni de afaceri, iar prima întrebare pe care mi-o adresează este ce să facă cu bunurile? Astăzi, toate depozitele sînt pline cu produse. Unde să le vindem? Unul sau două containere în România? Sau jumătate de container în SUA sau Canada? Aceasta nu este o soluționare a problemei, avem nevoie de volume mari", a declarat președintele Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova.


Potrivit lui Tarlev, în acest sezon multe legume și fructe au fost pur și simplu aruncate sau lăsate să putrezească pe cîmpuri, deoarece fermierii nu au a vut unde să-și vîndă produsele.

"De exemplu, soiul de struguri de masă "Moldova", care a fost întotdeauna evaluat și a costat cel puțin 12-14 lei pe kg, a fost vîndut în această toamnă vinăriilor cu 1,7 lei pe kg pentru prelucrare. Merele, care costă cel puțin 5-10 lei pe kg, agricultorii le-au vîndut cu 70 de bani la fabricile de conserve. Este acesta un sprijin pentru sectorul real al economiei?", a declarat Vasile Tarlev.

Rezumînd, fostul prim-ministru a subliniat că, potrivit informațiilor sale, 115-120 de mii de tone de mere sînt stocate în depozite, iar toate depozitele și frigiderele sînt pline cu produse agricole.

9
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий