COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 543
Coronavirus stiri: 7924

Tariful pentru gaz va creşte, dar încă nu se ştie cu cît

21 oct. 2021,, 12:30   Economie
2498 0

Livrarea gazelor naturale în Moldova rămîne incertă, dar cu siguranţă vom achita mai mult, deşi nu ştim cu cît. Totodată, detalii despre negocierile cu "Gazprom" nu pot fi făcute publice.

Declaraţiile aparţin directorului "Moldovagaz", Vadim Ceban, la emisiunea "În centrul atenţiei" de la Publika TV. El a mai spus că joi se va afla la Moscova, alături de vicepremierii Andrei Spînu şi Vlad Kulminski, pentru a continua discuţiile cu reprezentaţii "Gazprom".

Potrivit lui Vadim Ceban, principala problemă este datoria istorică a Moldovei faţă de concernul rus, care deja a ajuns la 720 de milioane de dolari.

"Deocamdată nu pot să discut despre oferte, pentru că noi încă lucrăm. Haideţi să aşteptăm, să vedem care va fi formula de calcul, preţul de achiziţii etc. Trebuie să aibă loc consultări. Cert este că tariful va creşte, acest lucru este deja clar pentru toţi. În context, urmează să fie stabilită valoarea compensaţiilor pentru cei cu venituri mici.", a spus Vadim Ceban, director "Moldovagaz".

Acum două zile, și premierul Natalia Gavrilița a anunțat într-un briefing de presă că prețul de achiziție al gazelor va fi mai mare și, astfel, tariful pentru consumatori va creşte, dar fără a oferi cifre concrete.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică Octavian Calmîc a declarat că instituţia va analiza mai mulţi factori pentru stabilirea unui nou tarif pentru consumatori.

"În tariful nostru este pus preţul de achiziţie a gazelor naturale de 147 de dolari, tariful care este acum pentru consumator este în jur de 4,84 de bani. Dacă preţul va fi mai mare, sigur va fi nevoie de ajustare de tarif, dar aceasta ajustare de tarif nu este direct proporţională.", a explicat Octavian Calmîc, director al ANRE.

Contractul dintre "Moldovagaz" cu "Gazprom" a expirat în 30 septembrie și a fost prelungit pînă la sfîrşitul lunii octombrie. Potrivit autorităţilor, Chişinăul poartă discuţii şi cu alţi parteneri, printre care Romînia, Ucraina şi Polonia, pentru a găsi surse alternative de gaze naturale.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X