X 
Criza energetică stiri: 1718
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Țara noastră și-ar dori o coopere cu Danemarca în domeniul energiei verzi

31 ian. 11:30   Economie
1789 0

Republica Moldova speră să-și intensifice cooperarea cu Danemarca în domeniul energiei verzi. Declarația fost făcută de președintele Maia Sandu, după întrevederea cu premierul Danemarcei, Mette Frederiksen.

"Am vrea să cooperăm în domeniul energiei regenerabile. Criza energetică prin care trecem acum ne-a determinat să punem accent pe independența energetică a țării, în special pe resursele regenerabile sau verzi. Apreciem vizitele de prospecție ale reprezentanților unor companii daneze în Republica Moldova în acest sector”, a spus șefa statului.

Maia Sandu a menționat că Republica Moldova va relua cooperarea cu Agenția Daneză pentru Dezvoltare Internaționale. Totodată, ea a menționat că autoritățile de la Chișinău doresc să coopereze cu Danemarca în domeniile gestionării deșeurilor și a emisiilor de carbon.

„Danemarca este un lider european recunoscut în domeniul gestionării deșeurilor. Proiectele de transformare a deșeurilor în energie și căldură, dar și inițiativele de reducere a emisiilor de carbon anunțare de Danemarca sînt exemple din care vrem să învățăm”, a spus președintele Republicii Moldova.

Șefa statului a menționat că autoritățile moldovene sînt interesate și de intensificarea schimburilor economice și creșterea investițiilor daneze în Republica Moldova.


„Apreciez prima vizită a unui șef de guvern din Danemarca. Sperăm că vizita Dvs. va da un impuls nou colaborării dintre țările noastre”, a mai spus Maia Sandu.

La rîndul său, premierul danez a menționat că Republica Moldova este un prieten și un partener important al Danemarcei și că cele două țări ar putea conlucra în foarte multe domenii, inclusiv în domeniul energiei verzi.

Premierul Regatului Danemarcei a salutat obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la aderare și a reiterat angajamentul de a oferi asistență în condiții dificle. Înainte de a veni în Republica Moldova, Mette Fredriksen a vizitat Ucraina.

„Am văzut cu ochii proprii distrugerile teribile cauzate de atacurile brutale ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ale Ucrainei, ceea ce afectează și țara Dvs., consecințele asupra prețurilor pentru gaze, electricitate, reprezintă o mare provocare pentru Dvs. și pentru noi toți. În cadrul UE noi lucrăm pentru a ușura această povară și sîntem determinați să sporim această asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova pînă la 295 de milioane de euro”, a mai spus Mette Fredriksen.

Apreciind atitudinea moldovenilor față de refugiații ucraineni, Mette Fredriksen a menționat că autoritățile daneze își propun să consolideze parteneriatul cu Republica Moldova și a dat asigurări că țara sa este dispusă să acorde sprijinul necesar în condiții dificile.

„Exprim tot respectul pentru Republica Moldova. Astăzi am reiterat angajamentul pe termen lung de ajuta Republica Moldova în situații dificile. Am discutat despre tranziția verde și cred că avem mai multe sectoare, domenii în care am putea conlucra mai strîns”, a menționat premierul danez.

Mette Fredriksen a mai spus că sprijinul UE pentru partenerii estici este acum unul foarte important cum nu a mai fost vreodată, atît în plan de cooperare bilaterală cît și în cadrul UE.

0
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?