Studiu: Industria aeronautică din Republica Moldova este afectată mai mult decât media globală

22 aug. 20:22   Economie
10742 0

Evoluțiile din industria aeronautică din Republica Moldova arată că acest sector este afectat în proporție mai mare decît media globală.

Se anulează sau se suspendă zboruri, iar unele companii anunță că le lipsesc aeronave, fapt care a dus la scăderea numărului de pasageri transportați. Cum stă Republica Moldova la acest capitol a aflat reportera Moldova 1, Lucia Vieru, și relatează.

Un studiu realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) arată că numărul total de pasageri transportați la nivel global a scăzut cu peste 60% în 2020 față de 2019.

În Republica Moldova scăderea a fost și mai semnificativă, de aproape 70%.

În 2021 și 2022, recuperarea a fost considerabilă, însă numărul de pasageri transportați nu s-a restabilit pe deplin. În 2022, pe plan global, au fost transportați aproximativ 83% de pasageri, iar în Republica Moldova - doar 77%.


Un indicator important monitorizat în industria aeronautică este coeficientul de îmbarcare. Pe plan global, media acestuia pentru ultimii 20 de ani este sub 80%, ceea ce ar însemna că aproximativ 20% din locurile disponibile rămîn goale.

În Republica Moldova, acest coeficient în ultimii 20 de ani a fost de aproximativ 70%, acesta îmbunătățindu-se considerabil după 2013, anul în care a fost eliminat regimul de vize cu Uniunea Europeană.

Institutul pentru Politici și Reforme Europene atenționează că o comunicare publică eficientă privind situația din industrie ar trebui să fie obiectivă și bine calculată. În caz contrar, anumite declarații ar putea prăbuși și mai mult încrederea pe care o au consumatorii în companiile aeriene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?