COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 847 840 INFECTAȚI 325 526(+1568)   TRATAȚI 305 068     DECESE 7459(+35 )  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2954
Puterea stiri: 6782
Coronavirus stiri: 7600

Strigăt de ajutor al HoReCa: Dați-ne o gură de aer!

23 feb. 22:20   Economie
1186 1

În cadrul audierilor publice organizate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, reprezentanții HoReCa s-au arătat nemulțumiți de restricțiile care le sînt impuse. Aceștia declară că veniturile sînt în continuă scădere, iar tot mai mulți angajați aleg să-și dea demisia din cauza salariilor mici.

Pe de altă parte, oficialii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale spun că, pentru a rupe lanțul de transmitere a virusului, alte soluții, în afara restricțiilor, nu există, scrie agora.md.

Reprezentanții HoReCa au propus mai multe măsuri care să-i ajute să depășească criza prin care trec. Aceștia și-ar dori anularea impozitelor și a taxelor, achitarea șomajului tehnic de către stat, precum și declararea forței majore în industrie, fapt ce le-ar permite renegocierea prețurilor pentru chirie. Restauratorii declară că sînt conștienți că realizarea cerințelor este complicată în contextul în care statul are un guvern interimar.

„Lăsați-ne pe noi măcar din martie să lucrăm, dar cu anumite restricții. De exemplu, un metru jumătate între mese, dezinfecție, ventilare. Nu au fost focare, infectări în masă în alimentația publică între lucrători și oaspeți”, a declarat Dumitru Cebotarescu, proprietarul mai multor rețele de restaurante.

Acesta a solicitat anularea interdicției de a activa după ora 22:00. „Să nu ne lăsați în spate și să ne spuneți adio! Partea financiară la noi e rea. Dați-ne o gură de aer în martie!”, a adăugat omul de afaceri.


Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale spun că statisticile sînt alarmante, iar numărul cazurilor grave este extrem de mare. „Posibilitatea de externare din spital este mult mai dificilă, mai lungă, aflarea în terapie intensivă este mai îndelungată, rotația pacienților este mai mică”, a declarat șefa interimară de la Sănătate, Tatiana Zatîc.

„Fără măsuri de restricție care țin de aglomerație și nerespectarea măsurilor de protecție, este imposibil. Alte țări au impus restricții dure pentru a ajunge la micșorarea cazurilor”, a adăugat oficiala.

Anterior agenții economici din sectorul HoReCa au protestat. Mai exact, au stins, în seara zilei de 14 ianuarie, luminile din mai multe localuri din capitală. Agenții economici au cerut atunci să li se permită să activeze conform unui program obișnuit.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽