X 

Sprijinul UE oferit R. Moldova a depășit 840 milioane de euro

26 dec. 2022,, 17:00   Economie
2893 0

Sprijinul UE acordat Republicii Moldova în ultimele 15 luni a depășit 840 de milioane de euro.

Acest lucru se raportează pe site-ul Delegației UE la Chișinău, care a publicat date despre asistența acordată după instalarea actualului guvern condus de Natalia Gavrilița.

"În acest an marcat de crize și incertitudine, Uniunea Europeană (UE) s-a aflat aproape de cetățenii Republicii Moldova. Peste 840 de milioane de euro e suma oferită Republicii Moldova în perioada octombrie 2021 - decembrie 2022 pentru a depăși provocările", se arată în mesaj, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

Din această sumă, 451 milioane euro au fost furnizate sub formă de granturi; 120 de milioane de euro - sub formă de împrumuturi avantajoase oferite de UE; 269,5 milioane - sub formă de împrumuturi în condiții favorabile, alocate de Banca europeană de investiții (BEI) și Banca europeană pentru reconstrucţie şi dezvoltare (BERD).

Repartizat pe domenii, 150 de milioane euro au fost acordate pentru gestionarea crizei energetice și sprijinirea grupurilor vulnerabile; 75 de milioane de euro pentru sporirea securității energetice, 150 de milioane de euro asistență macrofinanciară, 112 milioane de euro pentru reabilitarea economică, dezvoltarea afacerilor și susținerea societății civile; 38 de milioane de euro pentru gestionarea crizei refugiaților; 30 de milioane de euro pentru gestionarea frontierelor; 9 milioane de euro pentru securitatea cibernetică a Republicii Moldova, combaterea dezinformării și dezvoltarea mass-mediei independente; 47 de milioane de euro pentru modernizarea sectorului apărării; 229,5 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare.

5
0
0
2
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?