AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 467 699  Au ieșit 382 518​  Au rămas 85 181     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 890
Criza energetică stiri: 718

Spînu: Vrem să modificăm contractul cu Gazprom

17 ian. 21:33   Economie
2417 5

Contractul cu Gazprom este unul învechit și necesită a fi schimbat. Declarația a fost făcută de către Andrei Spînu în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune.

Vicepremierul susține că în octombrie, atunci cînd s-a prelungit contractul cu Gazprom, negocierile erau pe ultima sută de metri și nu era timp pentru a se modifica contractul. Astfel, părțile au decis prelungirea contractului existent, ca ulterior să se decidă asupra modificării acestuia, transmite sputnik.md.

Andrei Spînu a precizat că actualul contract a fost semnat în 2006 și a fost deja prelungit de 19 ori. De atunci, multe aspecte s-au schimbat pe piața gazelor naturale, iar modificarea contractului este de-a dreptul necesară.

,„Am stabilit că imediat ce trecem de perioada de iarnă, vom reveni la contract pentru a discuta prevederile acestuia, pentru că unele din ele sînt învechite și evident că este nevoie să le aducem la noile cerințe ale pieții. Noi vom discuta să modificăm acest contract, să avem un contract nou, nu cel din 2006. (...) Eu cred că este realist să discutăm asta în perioada primăverii. Apropo, asta a fost și solicitarea celor de la Gazprom, care au zis că e momentul, ținînd cont că deja este un model de contract învechit”, a declarat vicepremierul Spînu.

În cadrul aceleiași emisiuni, vicepremierul a menționat că a discutat luni, 17 ianuarie, cu președintele Comitetului de Management al Gazprom, Alexei Miller, pentru a i se oferi companiei Modlovagaz posibilitatea ca să achite pentru gaz nu în avans, așa cum se cere acum, ci în termen de 30 de zile de la expirarea termenului limită, adică data de 20 a lunii curente.


Conform prevederilor contractului de furnizare a gazului cu Gazprom, furnizorul moldovenesc este obligat să plătească la timp pentru luna precedentă, precum și să achite un avans de 50% pentru luna în curs. Andrei Spînu a precizat că suma avansului constituie în jur de 63 de milioane de euro, dintre care Moldovagaz este în stare să achite pînă în data de 20 ianuarie doar 30 - 35 de milioane.

În context, Spînu spune că va mai discuta cu Miller pentru ca Gazprom să caute o soluție în acest sens, în condiția în care Gazprom deține majoritatea acțiunilor Moldovagaz.

„Gazprom este acționar majoritar al Moldovagaz - 65 la sută, împreună cu acțiunile din stînga Nistrului. Întrebarea pe care am pus-o este ce face acționarul majoritar să asigure compania pe care o deține, că livrează gaze pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în contractul semnat între Gazprom și Moldovagaz. Am convenit că o să mai discutăm, să vedem cît va putea plăti Moldovagaz. (...) Este corect ca Gazpromul, fiind cel mai mare acționar, să vină cu soluții”, a declarat Spînu.

În context, vicepremierul a menționat că moldovenii nu vor rămîne fără gaz și că autoritățile lucrează la un plan de compensații suplimentare pentru consumatorii de gaze și energie termică.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав