X 
Coronavirus stiri: 8212
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 926

Spînu spune care este soarta auditului datorii Moldovagaz față de Gazprom

14 iun. 20:35   Economie
2371

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că Agenția Proprietăți Publice (APP) a anulat licitația privind selectarea unei companii care să realizeze auditul pretinselor datorii a întreprinderii Moldovagaz față de Gazprom, deoarece, deși au fost expediate mai multe scrisori prin care s-a cerut extinderea termenului, Gazprom nu a oferit niciun răspuns.

Invitat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, viceprim-ministrul a precizat că a informat despre necesitatea extinderii termenului de realizarea a auditului „la toate ședințele consiliului de observatorii, dar nu am primit un răspuns”.

„Noi am informat la toate ședințele Consiliului de Observatorii. Eu am solicitat extinderea acestui termen. Nu am primit un răspuns. Dar asta deja este o altă întrebare, fiindcă în mod normal era corect să primim un răspuns. Să spună, uite noi nu acceptăm sau acceptăm sau acceptăm prelungirea cu jumătate de an. Era normal...într-o relație comercială de orice tip este normal să ai o comunicare”, a declarat Spînu.

Ministrul susține că autoritățile de la Chișinău au prezentat „suficiente argumente pentru amînarea licitației care este în interesul tuturor”, iar în continuare se caută o soluție, inclusiv pentru a purta negocierile direct.

„Contractul este pe cinci ani. Noi am oferit suficiente argumente pentru a avea această amînare, pentru că este în interesul tuturor să se clarifice odată și pentru totdeauna ce este cu această datorie. Or Republica Moldova, și noi, niciodată nu am spus că nu vom face acest audit sau nu am fost într-o situație în care să nu facem nimic ca acest audit să nu se întîmple. Mai mult decît atît, pentru că această licitație a eșuat, va urma o altă încercare să vedem dacă totuși găsim să avem poate negocieri directe, să chemăm la discuții să vedem în ce condiții ar fi gata să vină companiile, inclusiv să vedem poate împărțim caietul de sarcini în două caiete de sarcini”, a declarat Andrei Spînu.


TV8.md reamintește că la începutul lunii iunie, Agenția Proprietăți Publice (APP) a anunțat că grupul de achiziții din cadrul instituției a decis să anuleze licitația pentru selectarea serviciilor de audit a pretinselor datorii a întreprinderii Moldovagaz față de Gazprom. Potrivit instituției, temeiul acestei decizii este expirarea termenului de livrare a rezultatului auditului.

Respectiv, APP urma să actualizeze caietul de sarcini și să relanseze licitația în termeni proximi.

Amintim că pe 6 mai, Compania Moldovagaz a solicitat gigantului rus Gazprom să extindă cu un an perioada la care să fie efectuat un audit al datoriilor istorice, acumulate pentru consumul de gaze naturale. Potrivit protocolului semnat pe 29 octombrie 2021, la Sankt Petersburg, auditul urma să fie efectuat pînă la data de 1 mai 2022.

Anterior, pe 12 aprilie, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban a confirmat că Moldovagaz a solicitat Gazprom-ului extinderea perioadei pentru efectuarea auditului datoriei istorice. Totodată, solicitarea se referea și la posibilitatea prelungirii contractului de livrare a gazelor naturale.

Agenția Proprietăți Publice (APP) a anunțat la sfîrșitul lunii ianuarie despre inițierea procedurii de achiziție a serviciilor de audit a datoriei Moldovagaz către Gazprom. Agenția Proprietății Publice a pregătit documentația de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.


Anunțul de intenție și caietul de sarcini a fost expediat Agenției de Achiziții Publice pentru a fi publicat în Buletinul de Achiziții Publice și Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Totodată, Guvernul a dispus efectuarea unui audit independent privind datoria S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom și compania Factoring-Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

Presa de la Chișinău scria că furnizorul rus Gazprom se opune unui audit al datoriilor Moldovagaz, așa cum era prevăzut în protocolul semnat dintre vicepremierul Andrei Spînu și șeful concernului rus, Alexei Miller.

Potrivit unei scrisori, care a intrat în posesia reprezentanților presei de la Chișinău, Gazprom nu ar agrea ideea unui audit extern la Moldovagaz.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав