Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 423

Spînu: R. Moldova are gaz și energie electrică pentru a trece iarna

26 ian. 07:43   Economie
1648 0

Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu a spus că țara noastră va trece această iarnă în siguranță din punct de vedere energetic, pentru că sunt făcute rezerve de gaz, iar energia electrică este asigurată.

Spînu, a adăugat că a venit miercuri la București pentru a pregăti împreună cu România strategia de aprovizionare pentru iarna următoare.

”Trebuie să spunem că am trecut deja de jumătate de iarnă și suntem destul de bine pregătiți pe segmentul de aprovizionare cu gaze, am reușit să facem rezerve. A trecut întreaga Europă peste starea de disperare. Noi am avut un moment în toamna anului trecut, în lunile noiembrie, decembrie în mod special când au început atacurile masive ale Rusiei asupra infrastructurii ucrainene de energie. În noiembrie am avut două zile de blackout, când am avut deconectări masive de la rețeaua de energie electrică în toată țara. Când ne uităm la problema energetică o analizăm din două perspective. Pe de o parte este securitatea de livrare, gaz sau energie electrică, să avem, iar al doilea element important este tariful. Chiar dacă noi am reușit pe prima problematică, să asigurăm și gaz și energie electrică pentru cetățenii țării, din păcate prețurile care au fost pe piețele internaționale au fost mult prea mari pentru capacitatea de plată a multor cetățeni. Doar un exemplu - tariful la gaz pentru cetățeni a crescut de peste 7-8 ori chiar, față de anul anterior. La energie electrică, la fel, a crescut de peste 4 ori. Am reușit să-l reducem, însă facturile în continuare sunt mari. Iarna o trecem cu siguranță, de asta sunt și la București astăzi, ca să discutăm cum ne pregătim mai bine, împreună cu România, pentru iarna următoare”, a spus Spînu.

De menționat că vicepremierul Republicii Moldova se află în această perioadă la București, unde a avut discuții cu ministrul român al Energeiei, Virgil Popescu:

1
0
0
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?