Preşedintele stiri: 3021

Spînu, primele declarații după vizita la Moscova: Ofertă propusă de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor

23 oct. 12:30   Economie
4781 14

Vicepremierul Andrei Spînu a comunicat rezultatele vizitei întreprinse la Moscova, pe marginea negocierilor privind contractul de furnizare a gazelor cu Gazprom, notează Noi.md.

Ofertă propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri, a precizat Spînu pe rețelele de socializare.

"În legătură cu semnarea unui nou contract cu Gazprom de furnizare a gazelor naturale pentru țara noastră, am avut o nouă rundă de discuții la Moscova. La întrevedere, am discutat cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Elena Burmistrova, directorul general Gazprom Export, și Nikolay Shulginov, ministrul Energiei.

Mesajul nostru pe parcursul negocierilor a fost întotdeauna același: Republica Moldova își dorește să continue discuțiile și să semneze un contract pe termen lung între MoldovaGaz și Gazprom, unul care avantajează ambele părți.

Ofertă propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrînși a datoriei istorice, este mai mare decît ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decît toate celelalte state din regiune.


Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversicăm sursele de aprovizionare.

În cadrul discuțiilor, partea rusă ne-a asigurat că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, cîte +5 mln m3 de gaze zilnic. Sperăm ca aceste volume să intre în Republica Moldova în cel mai scurt timp", se arată în mesajul vicepremierului.

Spînu a mai menționat că va oferi detalii suplimentare pe marginea acestui subiect în cadrul unei conferințe de presă, luni, 25 octombrie.

"Dragi cetățeni, trecem prin momente dificile pentru țara noastră. Vom ieși cu bine din această perioadă grea împreună", a conchis Andrei Spînu.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X