Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1675

Spînu, în negocieri cu cei de la Cuciurgan

2 dec. 2022,, 08:15   Economie
2801 0

"Centrala de la Cuciurgan are capacitatea să producă energie electrică suficientă pentru toată Moldova şi, cu acest, scop autorităţile de la Chişinău poartă tratative", a anunţat vicepremierul Andrei Spînu, la o emisiune televizată.

El a spus că deja a discutat cu Tiraspolul, pentru a relua livrările de curent, însă deocamdată fără răspuns, transmite publika.md.

Refuzul din noiembrie a fost condiţionat de partea transnistreană cu un volum mai mare de gaz.

În decembrie, concernul rus Gazprom furnizează Moldovei în total 176 de milioane de metri cubi, dintre care 105 milioane revin malului drept şi 71,3 milioane de metri cubi - teritoriului din stînga Nistrului.

"Am avut discuţii marţi, am propus un scenariu în care să avem energie electrică pentru toată ţara. ”Gazprom” a confirmat deja acel volum de 5,7 mln metri cubi, sper ca în zilele următoare să avem un răspuns din partea lor.


Argumentul de bază invocat este că ei ar avea necesităţi de gaz mai mari. Această soluţie în care să livreze în primul rînd energie electrică pentru toată ţara şi apoi să ajungă şi gaz, este una mai bună", a spus Spînu.

Vineri, la misiunea OSCE din Chişinău, se va discuta ce posibilităţi sînt pentru a relua livrarea curentului de la Centrala Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

La întrevedere vor participa vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, reprezentantul politic al Tiraspolului Vitali Ignatiev, şeful "Moldovagaz" Vadim Ceban, reprezentanţi de la Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică şi de la "Moldelectrica".

Centrala de la Cuciurgan a sistat livrările de energie electrică pentru malul drept al Nistrului în luna noiembrie, iar motivul invocat atunci a fost reducerea de către "Gazprom" a volumelor de gaze pentru Moldova.

4
0
1
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий