X 
Criza energetică stiri: 1600
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3390

Spînu: Guvernul nu își va asuma responsabilitatea pentru datoria pe care o are Transnistria

4 oct. 08:34   Economie
1855 0

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu neagă afirmațiile mai multor experți care au declarat că Republica Moldova a semnat cu Gazprom un contract prin care și-a asumat timp de un an de zile, plata pentru gazul consumat de regiunea transnistreană.

Potrivit lui Andrei Spînu, acestea sînt niște minciuni, iar guvernul pe care îl reprezintă nu își va asuma responsabilitatea pentru datoria pe care o are Transnistria față de Moldovagaz.

„Aceste declarații sînt minciuni, nu este adevărat. Eu regret că unii oameni care se consideră experți și îi respectăm și noi, și îi ascultăm atunci cînd au o opinie, purced la astfel de declarații. Acea prevedere din contract la care se face referință este încă din 2006, Republica Moldova niciodată nu a confirmat datoriile malului stîng ale Nistrului, este și o decizie a unui arbitraj din Statele Unite, care spune că acea datorie care știm cu toții că este de peste opt miliarde de dolari, este o datorie corporativă și nu aparține statului nostru. Noi niciodată nu am recunoscut datoria respectivă și nici nu ne vom asuma responsabilitatea pentru ea”, a declarat Andrei Spînu, transmite nordnews.md.

În opinia expertului economic, Veaceslav Ioniță, membru al CUB, „Federația Rusă avea trei probleme legate de livrarea gazelor naturale pentru Republica Moldova, în special pe malul stîng. Prima era cea politică. Federația Rusă era învinuită, pe drept, că finanțează separatismul în stînga Nistrului prin intermediul livrărilor de gaze naturale fără plată. Ei au dorit cumva să-și scoată această problemă de pe capul lor. A doua problemă era una juridică, ce ține de ambiguitatea cum este relația dintre Gazprom, MoldovaGaz, TiraspolTransgaz și gazul livrat. Și a treia era o problemă de ordin economic, pentru a ști cum va obține cîndva banii înapoi, dacă e posibil. Ce e cu datoria asta in stînga Nistrului”.

În acest context, Ioniță declară că prin această modificare la contract este stipulat expres faptul că Republica Moldova își asumă responsabilitatea să achite datoria celor din stînga Nistrului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав