X 
Incendii stiri: 684
Cazul Șor stiri: 579
Preşedintele stiri: 3722

Specialiștii BNM instruiți în domeniul prevenirii spălării banilor

30 dec. 2020,, 15:15   Economie
4789 0

Recomandările și noile prevederi ale organismelor internaționale din domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului (AML/CFT) au fost prezentate în cadrul unui atelier online desfășurat pentru specialiștii Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Atelierul a fost organizat cu suportul Proiectului USAID „Transparența sectorului financiar în Moldova” (FSTA) și se înscrie în șirul de măsuri sprijinite de FSTA pentru abilitarea autorităților de supraveghere din Republica Moldova de a preveni și a combate infracțiunile financiare.

Cele două sesiuni de instruire au fost susținute de către Milimo Moyo, expertă AML/CFT cu o experiență de 18 ani în sectorul financiar ce include oferirea asistenței tehnice în domeniul AML/CFT pentru mai multe bănci centrale și comerciale, autorități de reglementare și instituții specializate din diferite state.

Scopul acestor instruiri a fost de a spori capacitățile metodologice și operaționale ale specialiștilor din cadrul BNM de a evalua si a identifica eventuale infracțiuni de spălare de bani și finanțare a terorismului. Astfel, tematicile abordate au cuprins revizuirea procedurilor interne, realizarea misiunilor de audit, cooperarea cu alte autorități, monitorizarea și raportarea tranzacțiilor suspecte, precum și sancțiunile internaționale pentru infracțiunile financiare.

De asemenea, discuțiile au vizat evaluarea internă a riscurilor de spălare de bani, prevederile noii Strategii naționale AML/CFT pentru anii 2020 – 2025 și cerințele de conformitate de care trebuie să țină cont autoritățile de supraveghere și entitățile raportoare. În acest context, Milimo Moyo a prezentat recomandările Grupului de Acțiune Financiară Internațională (FATF), accentuînd importanța conformării cu standardele acestei organizații internaționale de evaluare pentru sporirea nivelului de credibilitate și atractivitate investițională a unei țări. În anul 2021, FSTA va sprijini organizarea mai multor sesiuni de instruire în domeniul respectiv pentru reprezentanți ai băncilor și ai altor entități raportoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?