COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Soluțiile Serviciului Vamal pentru eliminarea monopolului la exportul de nuci

Soluțiile Serviciului Vamal pentru eliminarea monopolului la exportul de nuci

Reprezentanții Asociației exportatorilor de nuci și Asociației producătorilor de nuci, dar și mai mulți agenți economici au fost convocați la o ședință la Serviciul Vamal pentru a li se comunica ce soluții au fost identificate pentru a distruge monopolul la exportul nucilor.

Problema a fost discutată anterior la mai multe ședințe de Guvern, iar Maia Sandu a cerut acțiuni cît mai rapide și concrete pentru demonopolizarea acestui sector și blocarea schemelor de corupție.

Soluțiile propuse de Serviciul Vamal, convenite cu reprezentanții mediului de afaceri prezenți la ședință, urmează a fi înaintate Comisiei interguvernamentale „pentru analiza monopolului privind exportul nucilor”, pentru examinare și aplicare ulterioară.

„Serviciul Vamal nu intervine 100% asupra exporturilor, iar verificările pot fi dispuse punctual, doar în baza sistemului de management al riscurilor de fraudare (date eronate, acte falsificate etc.). Totodată, accentul este îndreptat pe linia II de control, care, în cadrul planificării bazate pe analiza de risc, poate presupune controale ulterioare și cereri de asistență administrativă internațională”, explică reprezentanții Serviciului Vamal.


Operatorii economici au fost încurajați să aplice pentru obținerea statutului de Agent Economic Autorizat, Exportator aprobat, autorizației de vămuire la domiciliu, dar și să utilizeze procedura de declarare electronică a mărfurilor. Toate aceste facilități sînt menite să susțină agenții economici prin eliminarea barierelor în comerțul transfrontalier.

Maia Sandu a descris la cîteva ședințe anterioare ale Guvernului cum a fost creat monopolul la exportul nucilor și a spus că agenții economici erau obligați să achite cîte 50 de cenți pentru fiecare kilogram de miez de nucă care ajungea la export. Banii constituiau o „dijmă” pentru Partidul Democrat.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load