TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Sindicatele cer personalizarea contribuţiilor de asigurări medicale

În raioane se dorește personalizarea contribuţiilor de asigurări medicale.

Sindicatele din teritoriu cer personalizarea contribuţiilor de asigurări medicale, achitate de către salariat, la fel cum se practică în alte state.

În cadrul Campaniei CNSM „Avocatul sindicatelor” organizate recent la Floreşti, Grigore Bumbac, reprezentant al CNSM în raionul Floreşti, preşedinte al Uniunii Teritoriale Floreşti a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „Agroindsind”, a punctat mai multe probleme cu care se confruntă membrii de sindicat din raion, relatează Noi.md cu referire la vocea.md.

„În multe țări, contribuțiile la bugetul asigurărilor medicale sînt personalizate, adică sînt acumulate într-un cont separat al unui angajat care poate utiliza aceste mijloace bănești dacă se îmbolnăvește. În cazul în care persoana nu folosește contribuții de asigurări medicale, rudele sale pot beneficia de ele. În Republica Moldova nu există o astfel de practică. Din păcate, în țara noastră pînă în ziua de azi nu au fost prezentate rapoarte privind utilizarea contribuțiilor de asigurări medicale de către angajați. În același timp, mulți membri ai sindicatelor plătesc aceste contribuții, dar nu le folosesc”, a subliniat Grigore Bumbac.

În ceea ce privește biletele de tratament balneo-sanatorial, el a menționat că angajații au dreptul să-și îmbunătățească sănătatea în sanatorii cu un astfel de bilet o dată la trei ani.


Vorbind despre problemele cu care se confruntă lucrătorii agricoli, el a atenționat asupra faptului că cea mai gravă dintre acestea sînt salariile mici. „Începînd cu 1 mai curent, salariul tarifar minim pentru categoria I de calificare pe economie a crescut de la 2610 lei la 2775 lei. În același timp, oamenii sînt nemulțumiți de acest nivel de remunerare, deoarece salariul nu acoperă cheltuielile nici măcar pentru o singură persoană. În agricultură tariful stabilit este respectat. În cazul în care lucrătorii au un salariu mic, respectiv, vor avea și o pensie mică și o îndemnizație mică pentru incapacitatea temporară de muncă.

„Solicităm membrilor Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective să acorde atenție aspectelor remunerației lucrătorilor agricoli”, a declarat Grigore Bumbac.

Salariile mici nu sînt singura problemă a lucrătorilor agricoli din raionul Florești.

„Industria se confruntă cu deficitul de specialiști, în special de agronomi, astfel încît conducătorul unei asociații agricole trebuie să fie atît șef, cît și agronom și inginer. Se atestă, de asemenea, o lipsă acută de mecanizatori”, a subliniat reprezentantul CNSM din raionul Florești.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load