Sfîrșitul erei Duty-Free în R.Moldova. Proiect de lege votat în primă lectură

30 sep. 2022,, 13:14   Economie
2560 0

Proiectul de lege pentru eliminarea regimului duty-free pe teritoriul Republicii Moldova a fost votat în prima lectură, notează Noi.md

Într-o postare pe canalul său de telegram, deputatul PAS, Radu Marian a spus că aceste magazine vor trebui să plătească toată taxele și impozitele.

”Magazinele duty-free din aeroporturi și frontieră nu vor mai fi... duty-free. Acestea vor trebui să plătească toată taxele și impozitele. Prin această măsură, asigurăm tratament egal față de alți agenți economici care nu activează la frontieră, dar și față alți consumatori care au mai puțini bani și călătoresc mai puțin. Anul trecut, statul a pierdut 2 miliarde de lei din cauza facilităților duty-free. După votarea legii, acești bani vor veni la buget, pe care îi vom putea folosi ca să ajutăm business-ul, cetățenii și să investim în drumuri și școli. Tot mai mulți economiști și specialiști din lumea întreagă pledează pentru anularea duty-free-urilor în întreaga lume. Vedeți un articol The Economist cu mai multe argumente. Pentru cei care nu au acces la Economist, o să public aici mai târziu articolul integral”, a scris deputatul.

Scopul proiectului de lege este promovarea principiului de echitate fiscală prin aplicarea impozitelor asupra mărfurilor ce sînt comercializate pe teritoriul țării, inclusiv în unitățile comerciale amplasate în zonele vamale.

După adoptarea legii în lectură finală, magazinele duty-free vor activa pînă la expirarea licenței curente (în cazul Aeroportului Internațional Chișinău termenul este decembrie 2022). ”Aceasta nu înseamnă că punctele comerciale vor fi interzise. Acestea vor putea fi instalate în zonele speciale, doar că de acum încolo vor achita taxele, ca și oricare alt antreprenor”, explică autorii proiectului de lege.


1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?