Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Sesiunea plenară a APCEMN a fost găzduită de Parlamentul Republicii Moldova

22 iun. 2021,, 19:10   Economie
2350 0

Parlamentul Republicii Moldova a găzduit, astăzi, lucrările celei de a 57-a sesiuni plenare a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN), președinția căreia o deține în prima jumătate a anului curent. Evenimentul a avut loc online, cu participarea speakerului Zinaida Greceanîi, în calitate de Președinte al APCEMN, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a legislativului.

La inaugurarea ședinței plenare, Zinaida Greceanîi a menționat că Parlamentul Republicii Moldova atribuie o deosebită importanță procesului de cooperare multidimensională în regiunea Mării Negre. ”APCEMN reprezintă o platformă valoroasă pentru desfășurarea unui dialog și consolidarea eforturilor în valorificarea potențialului economic existent între statele-membre ale organizației”, a spus Președintele Parlamentului.

Totodată, în opinia speakerului, această instituție regională constituie un for fundamental pentru realizarea unui schimb de opinii și viziuni pe marginea mai multor probleme de interes comun. ”Aș vrea să-mi exprim speranța că această întrunire și schimbul de opinii vor permite țărilor noastre să găsească noi metode și soluții la problemele cu care ne confruntăm în ziua de azi”, a subliniat Zinaida Greceanîi.

Oficialul a apreciat activitatea organizației în perioada ianuarie-iunie curent. Potrivit Președintelui Parlamentului, a existat un program extins de activități online în această perioadă, care a inclus reuniuni ale comitetelor specializate, videoconferințe etc. În context, Zinaida Greceanîi a mulțumit pentru deschidere și cooperare Secretariatului Internațional APCEMN, membrilor Biroului Adunării, ai Comitetului permanent, partenerilor și observatorilor.

În cadrul ceremoniei de deschidere a ședinței plenare au vorbit și ministrul Afacerilor Externe al Albaniei, Olta Xhacka, Președintele Camerei Deputaților din Romînia Ludovic Orban, Secretarul General al APCEMN, Asaf Hajiyev etc.


Agenda sesiunii a inclus Raportul de activitate al Adunării Parlamentare, subiecte ce țin de activitatea economică, comercială, educațională, precum și aderarea Republicii Macedonia de Nord la Adunarea Generală APCEMN. Din 1 ianuarie 2022 aceasta va fi al 13-lea membru al Adunării.

În cadrul sesiunii plenare, speakerul Zinaida Greceanîi a transmis Parlamentului Romîniei președinția Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră, conform principiului rotației.

La rîndul său, Președintele Camerei Deputaților din Romînia, Ludovic Orban a anunțat despre decorarea Președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi cu Medalia de Onoare a APCEMN, în semn de recunoștință pentru sprijinul deplin al activităților APCEMN.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?