Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Șeful Moldovagaz explică de ce tariful la gaz nu poate fi micșorat

4 oct. 2022,, 13:30   Economie
2444 0

Pînă în prezent, chiar și în cazul modificării formulei costurilor contractuale, prețul de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali nu poate fi redus din două motive obiective, anunță președintele Consiliului de Administrație al companiei Moldovagaz SA, Vadim Ceban.

Potrivit lui Ceban, autoritatea de reglementare și-a bazat calculele pe un tarif mediu anual de 926,94 dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale, cu 146,8 dolari mai puțin decît prețul de achiziție preconizat în octombrie (1.073,73 dolari pe mia de metri cubi), transmite Știri.md.

Vadim Ceban susține că, în noiembrie, diferența va fi de 96,8 dolari, cu o prognoză de 1.023,7 dolari pe mia de metri cubi. În consecință, se poate spune următorul motiv:

În baza prevederilor Metodologiei de calcul, aprobare și aplicare a prețurilor și tarifelor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, ANRE a inclus în tariful efectiv, începînd cu 1 octombrie, abaterile tarifare de 1.817,5 milioane de lei acumulate de SA "Moldovagaz" în perioada ianuarie - septembrie.

"Tariful adoptat face posibilă nu numai compensarea costurilor companiei, ci și evitarea acumulării de noi abateri, ceea ce va duce în mod inevitabil la o nouă creștere a prețurilor pentru consumatori", mai precizează Ceban.


Menționăm că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat o nouă scumpire a gazelor naturale, în urma solicitării emise de Moldovagaz. Astfel, începînd cu 1 octombrie, consumatorii finali vor achita 29,26 lei (inclusiv TVA) pentru un metru cub, cu 6,27 lei mai scump.

ANRE a aprobat următoarele prețuri reglementate la gazele naturale (fără TVA):

- de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 24.716 lei/1.000 m3;
- de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 24.914 lei/1.000 m3;
- de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 25.175 lei/1.000 m3;
- de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 25.493 lei/1.000 m3;
- de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune – 27.103 lei/1.000 m3.

Vadim Ceban a anunțat în data de 1 octombrie 2022 că livrarea de gaze naturale către Moldova are loc în regim normal, iar, conform calculelor preliminare, prețul de achiziție va fi de 1.031 de dolari per mia de metri cubi.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre situația energetică din țară. Acesta a menționat că, în conformitate cu condițiile contractuale cu Gazprom, pentru luna octombrie curent este prevăzută livrarea a 70% din volumele necesare de gaze naturale.

Vicepremierul a mai spus că Gazprom a limitat livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova invocînd o problemă tehnică.

"Au făcut referință la o problemă tehnică, dar noi considerăm că nu este argumentată. Incertitudinea în care operează Gazprom în această perioadă este foarte mare. De exemplu, ieri am primit confirmarea despre continuarea livrărilor abia după ora 20:00. Noi credem că nu este un comportament normal.

Contăm pe o relație de bună-credință, corectă. Pînă la urmă vorbim de viața și sănătatea oamenilor și cred că colegii de la Gazprom ar trebui să înțeleagă acest lucru", a menționat Spînu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?