Șeful Moldovagaz, despre majorarea tarifului cu 70%: Închipuiți-vă șocul oamenilor

Șeful Moldovagaz, despre majorarea tarifului cu 70%: Închipuiți-vă șocul oamenilor

Prețul la gaz pentru consumatorii finali ar trebui să fie mai mare, spune președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.


Într-un interviu pentru Newsmaker, noul șef al întreprinderii se declară mirat că, anterior, tarifele au fost micșorate în condițiile unor tendințe negative ale tarifelor.


Totuși, Ceban spune că deși e nevoie de majorat tarifele, creșterea nu poate fi una bruscă.


Șeful Moldovagaz spune că tariful la gaze naturale, pentru consumatorii finali, trebuie să fie „evident mai mare”.


„Judecați și dvs: în tarif e inclus prețul de cumpărare de 178$, iar în primul trimestru al lui 2019 prețul era de 235$. Calculați diferența, înmulțiți cu volumele și veți primi devierile financiare. Nu pot să înțeleg logica deciziilor anterioare, cînd, în condițiile unor devieri financiare, tarifele se micșorau cu 20%. Dar dacă acum, în perioada de iarnă, Moldavagaz va cere majorarea tarifului cu 30% sau cu 70%, închipuiți-vă ce șoc vor avea oamenii. Dacă tariful era revizuit la timp, nu am fi avut acum o asemenea situație”, crede Ceban, scrie Agora.


Conducătorul instituției spune că speră, pînă la finele acestui an, să existe o claritate cu privire la tarife.


„Vom discuta cu ANRE, iar apoi ne vom gîndi cum să repartizăm devierile financiare în tarife, pe parcursul a cîțiva ani, cum s-a făcut anterior cu Gas Natural Fenosa”, admite Ceban.


Astfel, el a dat asigurări că anul acesta tarifele nu vor crește. „Vă spun chiar mai mult: din contul rezervelor proprii și a reducerii prețului la livrarea gazului, anul viitor vom putea compensa o parte din devierile financiare. E important să nu acumulăm pierderile financiare”, a conchis șeful Moldovagaz.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load