Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1734

Șeful MGRES acuză Chișinăul că ia o parte din gazele pentru Transnistria

10 noi. 2022,, 12:30   Economie
1984 0

Directorul Centralei de la Cuciurgan (MGRES), Valentin Trubceanin, acuză autoritățile de la Chișinău că „au luat o parte din gazul care merge în mod tradițional către Transnistria".

Trubceanin a făcut astfel de declarații într-o emisiune la așa-zisa televiziune de stat de la Tiraspol, transmite Știri.md.

„La sfîrșitul lunii octombrie, Moldova a decis să ia în beneficiul său o parte din volumul de gaze care, în mod tradițional, merge către Transnistria. De aceea a apărut situația care există acum, cînd pur și simplu nu avem gaz pentru producția noastră pentru a genera electricitate. Moldova a luat o cantitate semnificativă de gaze. Acest volum de gaze a fost destinat producerii de energie electrică pentru export către Moldova. Dacă am avea acest gaz, i-am putea furniza Republicii Moldova toată energia electrică 100%, iar acest lucru ar reduce semnificativ costurile suportate de populaţia sa”, a declarat Valentin Trubceanin.

Declaraţii similare au fost făcute în presa rusă de către negociatorul șef al Tiraspolului, Vitali Ignatiev, și de alți reprezentanți ai administrației transnistrene. Aceștia s-au plîns președintelui și parlamentului Rusiei, acuzînd compania Moldovagaz de "încălcarea acordului cu Gazprom".

În opinia lor, "Moldovagaz" ar trebui să-i ofere regiunii transnistrene 118 din 179 milioane m3 de gaze pe care Gazprom intenționează să le furnizeze în noiembrie (cu un necesar total al Moldovei, inclusiv Transnistria, de 340 milioane m3 de gaze).


Tiraspolul trece, însă, rămîne sub tăcere faptul că, din 1 octombrie, Gazprom a redus volumul de gaze furnizat Moldovei pînă la 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Transnistria primea două treimi din acest volum - 3,9 milioane m3 de gaze, generînd 67% din energia electrică necesară malului drept al Nistrului.

În noiembrie, Chișinăul și-a propus să mențină aceeași cantitate de gaz pentru malul stîng, pentru a primi 45% din necesarul de energie electrică. Tiraspolul a fost însă de acord să furnizeze doar 23% din energie electrică. În această situație, "Moldovagaz" a redus furnizarea de gaze - de la 3,9 la 2,3 milioane de metri cubi pe zi, iar Moldavskaia GRES a refuzat să furnizeze energie electrică.

Comentînd declarațiile de la Tiraspol, șeful SA Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus că acordul dintre Moldovagaz și Gazprom nu descrie distribuţia volumelor de gaze pe malul drept și pe malul stîng al Nistrului. El a reamintit că Tiraspoltransgaz nu plătește Gazprom pentru gazul primit, iar datoria pe care a acumulat-o este de aproape 10 miliarde de dolari.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий