Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Se căută soluții pentru facilitarea exportului agricol și comerțul bilateral cu UE

28 mar. 2023,, 11:00   Economie
2187 0

Conducerea Serviciului Vamal a desfășurat o întrevedere de lucru cu Șeful Misiunii Uniunii Europene de consiliere pentru reforma sectorului securității civile în Ucraina (EUAM Ucraina), Antti Hartikainen și consilierul strategic vamal EUAM în Ucraina, Dorel Fronea.

Discuțiile s-au axat pe stabilirea și menținerea unei interacțiuni eficiente cu alte autorități naționale competente dintre cele trei țări, fluidizarea traficului la frontiera moldo-ucraineană, moldo-română și ucraineano-română, precum și asigurarea securității transfrontaliere.

Conducerea Serviciului Vamal a exprimat mulțumiri pentru suport delegației UE în Republica Moldova și Misiunii EUAM, sub formă de asistența tehnică și operațională în depășirea presiunilor la frontiere și a crizelor generate de contextul regional.

Reprezentanții Misiunii EUAM au fost informați cu privire la implementarea controlului coordonat la PTF Leușeni-Albița, care va demara de îndată ce vor fi finalizate toate procedurile interne, precum și pregătirea infrastructurii necesare, atît în Republica Moldova, cît și în România, astfel ca lansarea activității în noul format să fie realizată cît de curînd posibil.

O altă realizare importantă despre care a menționat conducerea Serviciului Vamal a fost adoptarea noului Cod Vamal, ce urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024 și care oferă un cadru cuprinzător de norme și proceduri vamale adaptate la realitățile comerciale moderne, axat pe un mediu de comunicare fără hîrtie și complet automatizat.


Avînd în vedere că EUAM Ucraina furnizează consultanță strategică autorităților ucrainene, s-a discutat oportunitatea creării unui grup de lucru cu reprezentanții autorităților vamale din Republica Moldova, România și Ucraina pentru elaborarea unui mecanism operațional comun, în scopul facilitării exportului agricol și comerțul bilateral cu UE în cadrul inițiativei UE „Solidarity Lines”.

În încheiere, părțile au reiterat angajamentul de a întreprinde acțiunile întreprinse de pentru facilitarea comerțului, fluidizarea traficului transfrontalier în punctele de trecere a frontierei moldo-ucraineană, moldo-română și ucraineano-română, urmare a blocajului coridoarelor de transport din Ucraina.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?