COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Scumpirea carburanţilor. Muravschi: ANRE trebuie să stabilească preţurile, ca înainte (VIDEO)

Scumpirea carburanţilor. Muravschi: ANRE trebuie să stabilească preţurile, ca înainte (VIDEO)

În ceea ce privește înțelegerea de cartel, aceasta este o întrebare către Consiliul Concurenței. Guvernul a creat propriul mecanism - de a organiza săptămînal ședințe cu participarea tuturor structurilor.

Problema nu constă în ședințe, ci în elaborarea cît mai grabnică a unui mecanism care să influența acest fapt.

Acest lucru a fost declarat de către fostul vicepremier al Republicii Moldova Alexandru Muravschi în cadrul emisiunii „Glavnoe” cu Nina Dimoglo la postul de televiziune TVC 21.

„În orice stat, în Europa și SUA există anumite modalități de reglementare a acestor prețuri. Și în Moldova ele există. La noi cîndva statul limita plafonul rentabilității la cel mult 10 la sută. Apoi, conform metodologiei sale, ANRE stabilea plafonul prețurilor pentru două săptămîni înainte.
Metoda ANRE este mai clară din punct de vedere al reglementării, statul avînd o influență mai mare în acest sens.


În ceea ce privește achiziția. Dacă excludem acciza, importul în Moldova costă 9 cenți per litru. Este mai mare din mai multe motive: nu avem uzine, al doilea lucru - accizele. Vă amintiți, Premierul a spus că pînă în 2025 trebuie să creștem accizele pe combustibil în fiecare an, aceasta fiind una dintre condițiile FMI. A fost o chestiune legată de țigări și aproape că am ajuns la aceste cifre; în cazul combustibilului - deoarece accizele sînt una dintre sursele de completare a bugetului de stat. Astăzi povara accizelor este mai mică decît în majoritatea țărilor.

Citesc uneori unii economiști care susțin că combustibilul nostru este scump 1 litru - 1 euro. Da, în Belarus, Ucraina, Rusia acesta este mai ieftin, dar ele au uzine și combustibil.

Dacă luăm Europa, atunci nu există nici o țară în care prețul ar fi mai mic decît în Moldova. Acolo prețul este de la 1,1 la 1,5 euro.
Dar mai există încă o componentă - profitul companiei. Care sînt costurile, salariile managerilor care își schimbă anual jeep-urile ca mănușile, bonusurile lor.

Aici, ANRE, rezervîndu-și dreptul de a limita cota la 10 la sută, trebuie să efectueze controlul și calculele. Dar acest lucru necesită un număr mare de specialiști, o monitorizare constantă. Prin urmare, ei iau niște parametri de bază și calculează”, a declarat Muravschi.

- Cum să ieșim din situație?

- Cred că în momentul de față este necesar să revenim la practica anterioară, cînd prețul a fost stabilit pentru două săptămîni. În ceea ce privește înțelegerea de cartel, aceasta este o întrebare către Consiliul Concurenței. Guvernul a creat acest mecanism - a organiza săptămînal o ședință cu participarea tuturor structurilor. Problema nu constă în ședințe, ci în elaborarea cît mai grabnică a unui mecanism care ar influența acest lucru”, a spus Muravschi.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load