COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Schemă nouă: Moldovagaz nu va mai fi responsabilă pentru achizițiile de gaze

15 oct. 14:30   Economie
4052 2

După instituirea stării de alertă în sectorul de gaze naturale, a fost introdusă o nouă schemă de achiziție a gazelor pentru filiala Gazprom, SA Moldovagaz, și Guvernul a numit un intermediar special în acest scop.

După cum se menționează în document, situația de urgență din sectorul gazelor naturale se va menține nu numai în luna octombrie, cînd prețul aprovizionării cu gaze a depășit 790 USD pentru 1 000 de metri cubi, dar și în noiembrie.

Potrivit procesului-verbal al ședinței Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, pentru achiziția de gaze va fi responsabilă Întreprinderea de stat Energocom, și nu SA Moldovagaz, relatează Noi.md.

Această întreprindere a fost obligată să asigure volume suplimentare de gaze pentru compensarea deficitului de gaze din sistemul Moldovagaz.

În document se arată că pînă la 14 octombrie, SA Moldovagaz va informa Comisia cu privire la perioada și volumul de gaze naturale necesare, care vor fi achiziționate de către Energocom SA pentru a asigura deficitul în sistemul SA Moldovagaz.


În acest scop, s-a dispus semnarea unui contract de vînzare-cumpărare între SA Energocom și SA Moldovagaz pînă pe 15 octombrie.
Introducerea unui intermediar în furnizarea de gaze rusești către întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz a fost calificată de Comisie drept „optimizarea condițiilor pentru achiziționarea gazelor naturale”.

Guvernul așa și nu a explicat de ce Gazprom și filiala sa în Moldova a fost necesar să se introducă un intermediar în condițiile în care gazul cumpărat în afara Moldovei este gazul livrat de Gazprom.

Pînă în prezent, responsabilitatea pentru achizițiile de gaze în Moldova îi revenea Companiei Moldovagaz.

În Energocom SA, statul deține 100% din acțiuni.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X