Criza energetică stiri: 783
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

Sandu despre nivelul înalt de inflație: Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba mai bine

22 mai. 15:30   Economie
3461

Președinta Maia Sandu a confirmat că țara nostră se confruntă cu cel mai înalt nivel de inflație din regiune. Potrivit șefei statului acesta este cauzat de războiul din Ucraina, iar efectele se vor resimți pe termen lung. Totodată, Maia Sandu a chemat instituțiile statului să lucreze mai mult pentru a ameliora situația creșterii prețurilor din țara noastră.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul de televiziune Moldova 1, transmite agora.md.

Președinta a menționat că războiul din țara vecină va avea consecințe dure pentru noi. Potrivit șefei statului, în mod normal în martie prețurile la energie electrică și gaz trebuie să scadă, dar din cauza războiului și proceselor inflaționiste se pune presiune pe alte domenii.

„sîntem foarte îngrijorați și problema prețurilor este mereu numărul unu pe agenda noastră. Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba mai bine decît și-au făcut-o pînă acum. Începînd de la ANRE care trebui să verifice foarte bine ce ajunge în facturi, Consiliul Concurenței, pentru că vedem produse autohtone la care sînt creșteri majore. Guvernul trebuie să insiste pe anumite produse care sînt de primă necesitate, știu că în anumite cazuri Guvernul intervenit și a redus această creștere, dar în această situație de urgență de extraordinară, statul trebuie să intervină acolo unde el poate interveni. Acolo unde mărfurile sînt de import este mai greu pentru depinde de prețul la care vor să ni le vîndă companiile din afara țării”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a mai spus că în aceste condiții la iarnă Guvernul nu va putea să compensa prețul la gaze pentru toți, ci doar pentru oamenii care au venituri mici.


Menționăm că, inflația în Republica Moldova a atins nivelul de 27,1% la finele lunii aprilie. Datele au fost prezentate de guvernatorul BNM, Octavian Armașu. Potrivit guvernatorului, valul de scumpiri internaționale la produse energetice și la cele alimentare au un impact major asupra prețurilor din Republica Moldova.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав