Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sancțiunile pentru mediul de afaceri vor deveni mai blînde

19 sep. 2022,, 07:02   Economie
2187 0

Ministerul Economiei a susținut o inițiativă legislativă privind limitele anumitor sancțiuni.

Sancțiunile pentru mediul de afaceri din Moldova vor deveni mai blînde.

Se propune reducerea nivelului amenzilor pentru anumite încălcări comise în cadrul desfășurării activității antreprenoriale, transmite logos.press.md

În special, s-a decis modificarea punctului 6 din articolul 10 din Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, limitînd mărimea amenzii din echivalentul veniturilor ilicite obținute de agenții economici рrin ехаgеrаrеа costului producției, prețului de vînzаrе al mărfii, al bunurilor, rentabilității, adaosului соmеrсiаl, volumului de lucrări еfесtuаtе în construcții și tаrifеlоr la serviciile рrеstаtе, nerespectîndu-se astfel actele normative саrе rеglеmеntеаză fоrmаrеа și aplicarea рrеțurilоr. În prezent, amenda pentru astfel de încălcări poate fi egală cu valoarea veniturilor ilegale, iar Ministerul Economiei propune limitarea acesteia prin perceperea de la 10% la 20% din această sumă.

Deasemenea, în pct. 8 se propune stabilirea limitei amenzii de la 10% pînă la 20% din valoarea tranzacției cu mărfuri social importante, a căror listă este aprobată de Guvern pentru neindicarea sau indicarea incorectă în factura fiscală a prețului de livrare, a mărimii adaosului comercial cumulativ sau a prețului de achiziție pentru o unitate la mărfurile social importante. Totodată, din pct. 8 se propune de exclus sancțiunea ”dar nu mai puțin de 500 lei pentru fiecare factură/factură fiscală”, deoarece în varianta actuală sancțiunea este calificată ca exagerată în raport cu pericolului social, luând în considerare cuantumul prejudiciului cauzat.


Modificările sînt propuse în vederea executării Hotărârii Curții Constituționale nr. 10 din 14.04.2022 prin care s-a constatat neconstituționalitatea normei din art. 10 pct. 8. Curtea a declarat atunci neconstituțional textul „în mărime de 10% din valoarea tranzacției cu mărfuri social importante, dar nu mai puțin de 500 de lei pentru fiecare factură/factură fiscală” din art. 10 pct. 8, deoarece norma prevede o sancțiune fixă care nu permite individualizarea în funcție de circumstanțele particulare ale cauzei.

Curtea a mai stabilit că pînă la modificarea cadrului normativ, pentru faptele de neindicare sau indicare incorectă de către agentul economic furnizor în factură/factură fiscală a prețului de livrare pentru o unitate, fixat de agentul economic producător al mărfurilor produse pe teritoriul țării, și a mărimii adaosului comercial cumulativ sau a prețului de achiziție pentru o unitate la mărfurile importate și a mărimii adaosului comercial cumulativ, în cazul livrării mărfurilor social importante, se va aplica o amendă de pînă la 10 % din valoarea tranzacției cu mărfuri social importante, efectuându-se în fiecare caz o analiză a proporționalității sancțiunii în funcție de circumstanțele concrete.

O altă inițiativă de liberalizare a afacerilor se referă la restanțele fiscale de pînă la 100 de lei inclusiv ale contribuabililor pentru impozite la deschiderea unei noi întreprinderi. Potrivit prevederilor acestuia, suma neachitată a obligaţiilor fiscale, în cuantum de pînă la 100 de lei inclusiv, nu se va considera restanţă faţă de bugetul public național (BPN), în cazul luării la evidență fiscală a conturilor bancare și a conturilor de plăți.. Guvernul a sprijinit deja această inițiativă legislativă, care prevede modificarea pct. 13) al articolului 129 din Codul Fiscal.

Menționăm, conform art. 167 alin. (2) din CF, operațiunile pe un cont bancar și/sau cont de plăți deschis pot demara numai după recepționarea de către banca (sucursala) și/sau societatea de plată a documentului electronic, emis și remis de către Serviciul Fiscal de Stat (SFS), care confirmă luarea la evidență fiscală a contului. Contul este luat la evidență de autoritatea fiscală în baza documentului electronic, emis și remis de către banca (sucursala) și/sau societatea de plată, care confirmă deschiderea acestuia. În cazul în care contribuabilul are restanțe, SFS este în drept să nu elibereze documentul electronic care confirmă luarea la evidență fiscală.

Potrivit Ministerului Economiei implementarea acestuia nu va necesita cheltuieli suplimentare din bugetul de stat, însă punerea în aplicare a noilor prevederi va avea impact pozitiv asupra încasărilor din viitor la buget, întrucât vor facilita accesul rapid și eficient pentru deschiderea unei afaceri care ulterior va deveni subiect impozabil pentru debursarea taxelor și impozitelor la BPN.

Experții evaluează în general pozitiv intențiile Executivului de a reduce povara sancțiunilor în caz de încălcări fiscale. Cu toate acestea, suma de 100 de lei, în opinia lor, este nesemnificativă în realitățile actuale, deoarece poate viza nerespectarea termenelor de raportare sau alte încălcări comise fără intenție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?