Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 936

Salariul minim va crește în R. Moldova pînă la 3500 de lei

9 mar. 11:22   Economie
13293

Salariul minim va crește în Republica Moldova pînă la 3500 de lei de la 1 aprilie. Prevederea se conține într-un proiect de hotărîre care va fi examinat astăzi de Guvern.

Potrivit proiectului, începînd cu 1 aprilie 2022, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică, în continuare – unități) se stabilește în mărime de 20,71 lei pe oră, sau 3 500 de lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună, transmite Noi.md cu referire la jurnal.md.

„Această majorare este argumentată de necesitatea asigurării unei creșteri continue a garanțiilor minime în domeniul salarizării pentru a menține puterea de cumpărare a salariaților și a asigura un mediu concurențial echitabil la nivel regional și internațional, în ce privește utilizarea forței de muncă”, se arată în nota de argumentare a proiectului.

Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se reexaminează anual de către Guvern, în funcție de creșterea sumară anuală a indicelui prețurilor de consum și a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național.

În prezent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real a fost stabilit la 2935 lei, în creștere modestă, de doar 160 lei, sau 5,8%, față de valoarea anterioară, care a fost actualizată ultima dată pe 1 mai 2019.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав