COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Rusia propune Moldovei să creeze o zonă economică specială pentru dezvoltarea IT

Rusia propune Moldovei să creeze o zonă economică specială pentru dezvoltarea IT

Rusia propune Moldovei să creeze o zonă economică specială orientată spre dezvoltarea tehnologiilor informaționale și dezvoltarea tehnologiilor de inteligență artificială.

Despre aceasta a anunțat Vladislav Darvai, reprezentantul comercial al Federației Ruse în Moldova, într-un articol scris pentru publicația rusă Kommersant, vorbind despre perspectivele de extindere a cooperării moldo-ruse și propunerile care sînt planificate a fi discutate pe 19 septembrie la Chișinău în cadrul primei din ultimii trei ani ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică.

El a menționat, printre altele, că printr-o abordare pragmatică și pozitivă de către ambele părți la dezvoltarea relațiilor comerciale, țările noastre ar putea obține rezultate bune în restabilirea legăturilor de cooperare industrială și în reconstruirea industriilor datorită cărora Moldova era cîndva vestită. Este vorba despre „Scetmaș” din Chișinău, care asambla odată cele mai inovatoare computere personale din URSS „Vector”. Mașinile au concurat cu succes cu unele modele de calculatoare occidentale IBM. Întreprinderile radio-electronice din Moldova au participat la un proiect al Uniunii Sovietice de dezvoltare și creare a unui computer industrial din familia SM1800.


„Vă propunem să concentrăm eforturile țărilor noastre spre extinderea cooperării în domeniul stimulării investițiilor în industrie prin atragerea agenților economici ruși în calitate de investitori și rezidenți ai parcurilor industriale și ale zonelor economice libere din Republica Moldova. Am putea merge mai departe și să creăm o zonă economică specială, destinată dezvoltării tehnologiilor informaționale, pînă la dezvoltarea comună a tehnologiilor de inteligență artificială (AI)”, a declarat Vladislav Darvai.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load