X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Rusia ar opri tranzitul de gaze prin Ucraina

23 aug. 2019,, 08:31  
1836 0

Riscăm să rămînem fără gaz la iarnă, dacă Rusia va opri tranzitul prin Ucraina, așa cum amenință de ceva timp. Dacă autoritățile ruse se vor ține de cuvînt, am putea să ne pomenim în fața unei criză energetică fără precedent, atenționează experții. Și asta pentru că tot gazul importat în Republica Moldova este din Rusia.

Cu cîteva luni în urmă, Gazprom a început să-și notifice oficial partenerii că va opri transportul gazelor pe teritoriul Ucrainei începînd cu anul viitor. Anunțul a alarmat și autoritățile de la noi.

Igor Dodon, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Adică, dacă nu va fi un acord între Ucraina și Rusia, atunci probabilitatea va fi foarte mare că nu vor fi livrări de gaze către Republica Moldova. Trebuie să creăm o celulă anti-criză, să vedem care sînt alternativele pentru a nu rămîne la 1 ianuarie 2020 fără gaze și să înghețe toată țara”.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, susține că și Republica Moldova va fi afectată de acest conflict pentru că țara noastră folosește în proporție de sută la sută gazul rusesc.

SERGIU TOFILAT, EXPERT ÎN ENERGETICĂ: „La moment, tot gazul care ajunge în Republica Moldova vine prin rețelele din Ucraina și dacă Gazprom stopează tranzitul prin Ucraina, noi rămînem fără gaz”.


Totuși, Tofilat este de părere că amenințarea rușilor va sta în aer în următorii doi-trei ani. Asta, pentru că rețelele alternative pe care Gazprom le construiește prin Turcia și Germania încă nu sînt gata.

SERGIU TOFILAT, EXPERT ÎN ENERGETICĂ: „Construcția acestor gazoducte pe teritoriul UE va dura încă vreo doi ani de zile. Deci pînă în 2022, noi avem timp să ne rezolvăm problema cu aprovizionarea gazelor”.

Zilele trecute, ministrul Economiei a dat de înțeles că urmează să fie prelungit contractul cu Gazprom.

VADIM BRÂNZAN, MINISTRUL ECONOMIEI: „Moldova Gaz încearcă să obțină fie un contract nou, fie să-l extindă pe cel vechi pe încă doi-trei ani, pînă cînd rezolvăm problemele legate de furnizările alternative”.

Cînd spune „furnizări alternative”, ministrul se referă și la gazoductul Iași-Ungheni. Lucrările continuă, iar la primăvară ar putea începe livrările. Vadim Brînzan a mai anunțat că au loc discuții cu Romînia, Bulgaria și Ucraina pentru a ne conecta la conducta construită de ruși spre Turcia. De partea cealaltă, expertul în energetică, Sergiu Tofilat, este de părere că statul ar trebui să folosească rețelele deja existente.

SERGIU TOFILAT, EXPERT ÎN ENERGETICĂ: „Azi în Moldova există rețele magistrale de gaz, care sînt utilizate pentru tranzitul lui în Romînia, Bulgaria, Turcia. Dacă gazul circulă din Rusia în Ucraina, Moldova, Romînia spre UE, el fix așa poate circula în sens invers, în regim de revers”.

Prima dată, Rusia a oprit tranzitul de gaze prin Ucraina acum zece ani pentru două săptămîni, acuzînd ucrainenii că ar fi furat din gaz. În ultimii ani, Ucraina nu mai cumpără gaz rusesc, dar asigură în proporție de 80% tranzitul pentru gazele naturale pe care Gazprom le vinde în Uniunea Europeană. Din aceste conducte se alimentează și Republica Moldova. Igor Dodon a anunțat că va întreprinde în septembrie o vizită la Moscova pentru a discuta acest subiect.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?