X 
Puterea stiri: 7443
Criza energetică stiri: 1168

Rosselhoznadzor: Nu există nicio politică în interzicerea furnizării fructelor moldovenești

12 aug. 10:15   Economie
1538 0

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Rusia (Rosselhoznadzor) a negat contextul politic în decizia de interzicere a furnizării de produse vegetale către Federația Rusă din mai multe regiuni ale Moldovei.

Despre aceasta a informat jurnaliştii serviciul de presă al departamentului, menţionînd că decizia Rosselhoznadzorului de a limita posibilitatea importului de produse vegetale din anumite regiuni ale Moldovei în Rusia este susţinută de motive întemeiate, şi nu există nicio justificare politică pentru această interdicţie.

Așa a comentat Rosselhoznadzor declarația viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, care consideră că interdicția impusă de Rusia asupra importului de fructe și legume are legătură cu politica.

După cum se menționează în Rosselhoznadzor, în 2021, 10 obiecte de carantină au fost găsite în 80 de loturi de produse moldovenești. Rosselhoznadzorul a sesizat în mod repetat partea moldovenească cu privire la încălcări și a solicitat luarea de urgență a măsurilor corective, dar furnizarea de produse nesigure a continuat.

În iulie 2022, în 13 loturi de producție au fost detectate trei specii de insecte (molia orientală, musca orientală a fructelor, musca mediteraneană a fructelor), o boală (putregaiul brun de monilioză) și o buruiană. Au fost detectate obiecte de carantină în cireșe, vișine, mere și piersici.


„Rosselhoznadzorul aplică măsuri echivalente tuturor țărilor care nu sînt pregătite să respecte cerințele fitosanitare ale Rusiei atunci cînd furnizează produse. Asigurarea bunăstării fitosanitare a Rusiei este o sarcină prioritară pentru departament, distribuția acestor obiecte poate provoca un prejudiciu economic ireparabil pomiculturii din țară”, a subliniat Rosselhoznadzor.

Anterior, agenția a raportat că din 15 august restricționează temporar importul de produse vegetale reglementate din 31 de raioane din Moldova, UAT Găgăuzia și mun. Chișinău și Bălți.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав