X 

România, gata să deblocheze a doua tranșă din cele €100 mln promise pentru Moldova

21 iun. 14:35   Economie
2265 0

România va debloca, în următoarea ședință de Guvern, o nouă tranșă, în valoare de 28 milioane euro, din programul de sprijin pentru Republica Moldova, finanțat cu 100 de milioane de euro (bani nerambursabili) de către București.

Anunțul a fost făcut de premierul României, Marcel Ciolacu, aflat la Chișinău. Șeful guvernului român susține că tranșa va fi folosită pentru implementarea proiectelor din programul guvernamental „Satul European”, transmite Noi.md cu referire la newsmaker.md

„Am discutat astăzi despre cele 9 proiecte din tranșa a doua din ajutorul Guvernului României, de 100 milioane. Aceste 9 proiecte valorează 28 milioane euro, bani care vor merge în investiții pentru oportunitățile companiilor noastre și vor dezvolta localitățile din Republica Moldova”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Șeful Guvernului de la București a dat asigurări că suma va fi deblocată în următoarea ședință a cabinetului de miniștri nou format.

„Vă garantez că nu mîine, în prima ședință de guvern, dar în viitoarea ședință de guvern, se vor debloca banii pe proiecte în ceea ce privește apa potabilă, canalizarea – punctuale pentru sprijinirea satului din Republica Moldova, să fie un sat european”, a declarat prim-ministrul României, Marcel Ciolacu.


În timp ce Dorin Recean a mulțumit României pentru sprijinul „constant”, „imens” și „prompt” oferit Republicii Moldova „ori de cîte ori a avut nevoie”, Marcel Ciolacu a promis că Bucureștiul va aprofunda susținerea pentru țara noastră, în special pe domeniul economic, astfel încît calitatea vieții cetățenilor români de pe ambele maluri ale Prutului să devină mai bună.

„Relațiile dintre Chișinău și București se consolidează tot mai mult: construim poduri, drumuri, un spațiul digital comun – în beneficiilor tuturor cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. În felul acesta, construim Europa aici, în Republica Moldova”, a menționat Dorin Recean.

„Este evident că proiectele și banii europeni de pre-aderare încă nu se văd în oglinda cetățeanului. Trebuie să fim corecți față de românii din România și Republica Moldova – toate aceste lucruri necesită timp, dar noi doi trebuie să ne implicăm și să creăm un mecanism de cooperare, astfel încît să mărim dinamica implementării acestor proiecte”, a conchis, la rîndul său, Marcel Ciolacu.

Menționăm că Republica Moldova urmează să beneficieze de un grant de 100 de milioane de euro din partea României, în decurs de șapte ani, pentru a implementa proiecte în domenii cheie pentru dezvoltarea țării. Aflat într-o vizită la Chișinău la sfîrșitul lunii martie, curent, prim-ministrul României de atunci, Nicolae-Ionel Ciucă, a anunțat debursarea primei tranșe, în valoare de 25 milioane euro din cele 100 milioane.

2
1
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?