Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Riscul de îngheț al culturilor agricole. Recomandările ministerului

12 mar. 2020,, 07:30   Economie
3481 0

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, atenționează agricultorii în legătură cu eventualele înghețuri, în contextul în care meteorologii anunță temperaturi negative în următoarele zile.

Reprezentanții instituției menționează într-un comunicat de presă că scăderea temperaturii stratului de aer de la suprafața solului sub 0°C, în perioada caldă a anului (perioada de vegetaţie a culturilor), afectează negativ dezvoltarea plantelor şi uneori, încheie prematur ciclul de vegetație sau chiar duce la moartea plantelor.

Îngheţurile provoacă daune considerabile recoltei culturilor pomicole în perioada înfloririi. Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a florilor şi fructelor la cais constituie în medie 15 – 40%, la celelalte culturi pomicole – pînă la 15%.

Un pericol deosebit pentru viţa de vie prezintă îngheţurile tardive de primăvară după desfacerea mugurilor. Probabilitatea acestor îngheţuri pe teritoriul republicii constituie 10 – 30%.

„Îngheţurile tardive de primăvară sînt periculoase îndeosebi pentru culturile iubitoare de căldură şi cele legumicole în fazele timpurii de dezvoltare a lor. Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a plantelor răsărite de porumb în dependenţă de termenii de semănat constituie 5 – 10%. Probabilitatea vătămării plantelor de floarea soarelui şi sfeclei de zahăr în timpul răsăririi lor nu este mare şi este posibilă doar în raioanele de nord ale țării”, spun specialiștii.


În acest context, Ministerul Agriculturii recomandă întreprinderea unor măsuri de combatere a îngheţurilor:

- Măsuri practice înainte de plantare sau însămînţare (plantele sensibile la îngheţ sînt cultivate pe pante cu expoziţia sudică sau sud-vestică, care asigură scurgerea cu uşurinţă a aerului rece pe văi);

- Măsuri prin care se urmăreşte atenuarea radiaţiei nocturne (fumigaţiile, adăpostirea, perdele vegetale de protecţie);

- Măsuri prin care se realizează creşterea temperaturii solului şi a aerului (încălzirea suprafeţei solului prin irigare, încălzirea cu aer cald);

- Mijloace mecanice (ventilarea aerului) prin care se împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului;

- Măsuri agrotehnice prin care se influenţează proprietăţile termice ale stratului arabil şi procesele radiative la suprafaţa solului.

Serviciul Meteorologic de stat prognozează, începînd cu duminică, 15 martie, scăderea temperaturilor pe timp de noapte pînă la -5 grade Celsius, în nordul țării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?