COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Restaurantele şi sălile de sport din Moldova, în impas din cauza epidemiei

Restaurantele şi sălile de sport din Moldova, în impas din cauza epidemiei

Chiar dacă autorităţile Republicii Moldova au permis redeschiderea cafenelelor, restaurantelor şi sălilor de sport, mai mulţi agenţi economici din aceste domenii spun că întîmpină mari greutăţi la reluarea activităţii.

Problema este că măsurile sanitare impuse pe timp de pandemie sînt greu de respectat, iar asta înseamnă că în loc să cîştige bani s-ar putea alege doar cu amenzi, scrie tvrmoldova.md.

Alţii, însă, şi-au reînceput activitatea aşa cum cere legea, dar nu ştiu dacă vor rezista prea mult, pentru că noile reguli le vor scădea considerabil veniturile.


Sergiu Barbăroşă şi-a deschis o sală de lupte la Chişinău cu doar cîteva zile înainte de a începe pandemia. Nici nu a reuşit bine să-şi pună pe roate afacerea, că virusul i-a dat peste cap toate planurile.

„Prima zi a fost pe 1 martie. Noi am făcut deschiderea, a venit multă lume. Am activat pînă pe data de 13 martie şi atunci am închis sala pe carantină. Foarte trist, din cauză că însuşi lucrările de reparaţie practic au început din octombrie şi eu practim eram zi de zi aici şi vedeam cum sala progresează. Şi numai ne-am deschis şi ne-am închis. Eu îs matur deja – înţeleg, dar foarte tare copiii s-au dezămăgit”, a spus Sergiu Barbăroşă.

Pentru a deschide sala, el a luat credite de la bănci şi s-a împrumutat de la prieteni.

Pe 15 iunie, autorităţile au permis redeschiderea sălilor de sport dar administratorii acestora trebuie să îndeplinească mai multe condiţii sanitare stricte. Sergiu spune, însă, că noile reguli sînt, practic, imposibil de respectat în situaţia afacerii sale, unde se practică un sport de contact.

„Vestiarele sînt interzise, duşurile la fel sînt interzise. 7 metri pătraţi pentru o persoană. În primul rînd noi sîntem sporturi de contact. Şi în primul rînd eu ca antrenor trebuie să fiu de la 8 dimineaţa pînă la ora 20, în mănuşi şi mască. Eu, care practice mă mişc la acelaşi nivel cu toţi copiii să lucrezi în mască, pentru mine e inacceptabil”, a spus Sergiu Barbăroşă.

Odată cu sălile de sport, pe 15 iunie, în Republica Moldova şi-au reluat activitatea şi firmele din domeniul HoReCa. Vlad Şuleanschi este proprietarul unui restaurant în centrul Chişinăului, iar cele trei luni în care localul a fost închis au fost un adevărat coşmar pentru afacerea sa.

„Pandemia pentru majoritatea din noi a fost dezastru. Mulţi cred că noi am făcut foarte multe livrări online sau takeaway. Vînzătile noastre au scăzut la noi de vreo 12 ori”, a menţionat Vlad Șuleanschi, proprietar restaurant.

Vlad şi-a redeschis restaurantul săptămîna aceasta, dar spune că măsurile sanitare impuse de autorităţi îi dau mari bătăi de cap.

Conform noilor reguli, într-un restarant distanţa între persoanele care stau la masă trebuie să fie de cel puţin un metru şi jumătate. Mesele trebuie să fie dezinfectate după fiecare consumator. Încăperile trebuie aerisite, o dată la două ore, iar angajaţii sînt obligaţi să poarte măşti şi mănuşi.

„Regulile sînt destul de serioase, măştile s-au scumpit extraordinar de tare. Fiecare om care lucrază la noi trebuie să schimbe masca o dată la două ore. Asta înseamnă că o mască care costă acum în mediu 7 lei, un om lucrează 8 ore- iese 28 de lei. Plus soluţii sanitare, plus limita de oameni. Noi încercăm, dar cum o să fie nu-i clar”, a precizat Șuleanschi.

Vlad spune că nu se mai gîndeşte la profit, pe timp de pandemie. Vrea, măcar, să-i ajungă bani pentru a-şi plăti angajaţii şi pentru a achita chiria.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load