COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Restanţe de peste jumătate de miliard de lei la AIPA

Restanţe de peste jumătate de miliard de lei la AIPA

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a intrat în anul 2020 cu restanţe de peste jumătate de miliard de lei faţă de agricultorii care au depus dosare de subvenţionare anul trecut.

Cifra este cu aproape 200 de milioane mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Conducerea agenţiei dă asigurări că restanţele le vor fi achitate în următoarele luni, notează Noi.md cu referire la publika.md.

În anul 2019, Bugetul Fondului Naţional de Dezvoltare Agricolă şi Mediul Rural a fost de 950 de milioane de lei, cu 50 de milioane mai mult faţă de 2018. Din suma totală, peste 340 de milioane au fost datoriile faţă de fermierii care au depus dosarele de subvenţionare în 2018. 45 de milioane de lei au primit în avans tinerii şi femeile pentru dezvoltarea proiectelor start-up. Contribuţia statului la Fondul Naţional al Viei şi Vinului a fost de aproape 26 de milioane de lei, iar aproape 540 de milioane de lei au primit agricultorii care au depus cereri în 2019.


Bugetul de anul trecut nu a fost suficient, aşa că în 2020, AIPA a intrat cu datorii de aproape 600 de milioane de lei.

Conducerea Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură spune că în 2019 s-a înregistrat un număr record de cereri de subvenții post-investiționale.

Pe parcursul anului trecut au fost recepționate peste 7500 de solicitări din partea a aproximativ 4500 de producători agricoli. Valoarea totală a subvenţiilor e de aproape un miliard 200 de milioane de lei, cu aproximativ 11 la sută mai mult decît în anul 2018. Peste 92 la sută dintre dosare au fost depuse de Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Aproape o treime dintre agricultori au depus dosarele pentru subvenţionarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare, cum ar fi construcţia frigiderelor de păstrare a producţiei agricole sau crearea liniilor de sortare.

Totodată, aproape 21 la sută din totalul cererilor au fost depuse pentru procurarea tehnicii agricole, iar peste 19 la sută pentru înființarea sau modernizarea plantațiilor multianuale și defrișarea celor neproductive.

În 13 ianuarie, AIPA a început achitarea restanţelor pentru anul 2019. Conducerea agenţiei dă asigurări că banii vor fi achitaţi în prima parte a anului 2020.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load