X 
Cutremure stiri: 506

Republica Moldova își valorifică potențialul de export

25 sep. 10:30   Economie
2329 0

Cerealele, fructele proaspete sau procesate, nucile, dar și serviciile IT au potențial mare de export pe piețele țărilor membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA), din care fac parte Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

La această concluzie au ajuns experții, dar și producătorii autohtoni care au participat astăzi la Conferința „Valorificarea piețelor de export EFTA: oportunități și perspective”, organizată la Chișinău. Tot azi, a fost lansat Ghidul privind exportul în țările EFTA, care îi va ajuta pe exportatorii moldoveni să valorifice aceste oportunități.

Antreprenorii care deja exportă pe piețele țărilor membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) spun că au muncit mult și au investit în calitatea produselor lor.

„Ne-am străduit tot timpul să lucrăm cu produse cu valoare adăugată, ca să fim nu doar parteneri și să livrăm doar materie primă, dar deja produse care le procesăm pe loc și le adăugăm o valoare”, a declarat Carmina Vicol, directoarea executivă a unei companii.

„Prelucrînd miezul de floarea soarelui de înaltă calitate pentru industria de panificație, cofetărie și hrană animalieră, noi ne-am construit o reputație puternică pentru consistență și calitate de-a lungul anilor. Compania și-a extins clientela dincolo de piața locală către piețele țărilor EFTA, unde cererea pentru produsele noastre este foarte înaltă”, a declarat Dumitru Migov, manager de vînzări a unei companii.


Ghidul privind exportul în țările EFTA, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în parteneriat cu programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova, poate ajuta comunitatea de afaceri din țara noastră să beneficieze de prevederile Acordului. Scopul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării este ca antreprenorii să valorifice la maxim oportunitățile oferite de acest acord, a subliniat secretara de stat de la ministerul de resort, Cristina Ceban.

„Deci mai avem ceva timp pentru a ne ajusta producerea, pentru a încheia parteneriate de afaceri. De aceea noi sîntem aici astăzi și pentru orice alte întrebări tehnice, echipa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, care a participat nemijlocit în tot procesul de negociere a acestui acord, va sta la dispoziție și va oferi toată informația necesară”.

Facilitarea exportului și fortificarea economiei sînt esențiale pentru creșterea economică și crearea unui climat investițional atractiv, a accentuat Directorul Departamentului Creștere Economică al USAID Moldova, William Trigg.

„Ne bucurăm pentru eforturile de a avansa pe calea integrării europene și pentru a fortifica economia. Aceste eforturi sînt de importanță crucială pentru a spori reziliența și a crea un climat investițional puternic. Suntem mîndri să susținem integrarea Moldovei cu structurile europene și să ajutăm orientarea economiei către piețe cu oportunități mai mari”.

Acordul de Comerț Liber între Republica Moldova și statele membre ale EFTA a fost semnat la 27 iunie 2023. Documentul prevede că exportatorii de produse moldovenești vor beneficia de condiții comercial-economice mai bune pe piața statelor membre EFTA.

Precizăm că, din 1 septembrie a intrat în vigoare Acordul de Comerț Liber cu Islanda, iar din 1 noiembrie - cu Norvegia. La începutul anului 2025 urmează Elveția și Liechtenstein.

3
2
0
4
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав